2021-08-21 252 浏览
港岛返工嘅人星期五放工当然系去铜锣湾行下街同揾下野食啦,最后就拣左依间卖炸猪扒嘅小店食饭。虽然门口装修无咩特别,但系经过一定会留意到,因为长期都一班人排紧队😆😆😆。铺头入面的确唔大,装修就偏向日本风格,位同位之间就有啲迫,坐得唔算好舒服。————————————葱油猪扒饭($64)坐底之后见到台台都一定有人叫佢地嘅招牌葱油猪扒饭,咁我地当然都唔执输啦,一定要试下。一上台已经见到块炸猪扒仲大过个碗,仲要好厚身。炸猪扒一向都好惊会炸到好干身,但系依间块猪扒又大又厚仲要食到有汁😍😍😍。葱油份量好多仲配埋炸蒜,未食之前仲惊会唔会太咸,不过捞匀之后又岩岩好㖞,钟意食香口野嘅朋友就一定要试。————————————叉粒豆角葱花炒滑蛋饭($58)怕热气嘅朋友都唔洗惊,可以试佢嘅叉粒豆角葱花炒滑蛋饭,叉烧配滑蛋一向都系绝配 😋😋😋。同炸猪扒饭一样,叉烧滑蛋都系满满咁盖过啲饭。虽然外表无炸猪扒咁吸引,但系绝对食到满满嘅心机。炒蛋够滑,啖啖都食到满满嘅叉烧同豆角粒。另外仲加左苹果汁同豆浆解渴 PS. 佢地嘅份量都几大份下,如果惊食唔晒可以remark少饭😉😉😉
————————————
葱油猪扒饭($64)

————————————
叉粒豆角葱花炒滑蛋饭($58)

另外仲加左苹果汁同豆浆解渴