2019-12-16
黑糖珍珠鲜奶热潮系香港虽然已经退去,但身边都有好多黑糖珍珠店想试,其中一间必数呢间由台中开过嚟嘅人气过江龙店,因为佢唔系普通黑糖珍珠鲜奶咁简单,佢最特别系奶盖上加咗花生、芝麻,口感更多,睇人地打卡啲相真系好吸引!环境位于中环半山区附近,系斜路上,位置较难找,但晚上时分嚟到都不少客人,可见店舖都几受欢迎,店内仲有影相打卡位。餐牌主打两沟嘅花芝、花生、芝麻味,我自己就为咗两沟嘅花芝而来。花芝黑糖珍珠鲜奶 $32(M) 花生同芝麻粒都系台湾直送,每日新鲜磨制,一拎上手已经闻到好香花生芝麻味,且多到满泻!搞匀后饮不得了,估唔到花生芝麻粒同黑糖珍珠鲜奶系咁夹,每啖都有花生芝麻咬下,有少少好似饮得嘅糖不甩咁,好正,钟意花生芝麻嘅你不能错过!抹茶黑糖珍珠鲜奶 $30(M) 除咗花生芝麻,仲有可可及抹茶口味,另一半钟意抹茶就拣咗抹茶,饮落抹茶都几香又唔会觉得苦涩。总括而言,好啱我呢啲花生芝麻爱好者,啖啖饮到真系好过瘾黑糖珍珠鲜奶唔再系斋饮咁简单,加少少心思变得不一样,必会再帮衬。
餐牌
主打两沟嘅花芝、花生、芝麻味,我自己就为咗两沟嘅花芝而来。
花芝黑糖珍珠鲜奶 $32(M)
抹茶黑糖珍珠鲜奶 $30(M)