2011-03-10
经常晌上半山电梯嘟八达通悭两鸡,顺道都会逛吓Soho,好几年之前已发现依家纽约风小店,佢又唔止卖汉堡包,仲有热狗、特制三文治、沙律、小食同汤,不过当其时见佢个价位,食个汉堡都话几十蚊,食惯麦记大嘅我自然觉得唔多抵,所以虽然晌中环打工都打咗10年,但都一直无帮衬。不过,近年对食汉堡个心态都变咗,虽然一晌系啲美国餐厅都有卖开成百蚊个嘅汉堡,但因为依家出咗好多汉堡专门店,成行成市,制造高质量或有自家特色嘅汉堡包,用料靓咗,价钱当然唔平得去边,故此感觉系食汉堡系享受多过单单要饱肚。见团购网站推出以$59就可以享受原价$120嘅美食,唔使多谂就已经第一时间入货啦!拣好个星期六收工后,等埋老婆齐齐试。见柜位头上个餐牌,选择繁多,但系就光撑撑,字又细,花多眼乱,都费事再望。望住侧墙粉笔字嘅Today’s Special,精简精拣,$60份,有3款汉堡选择,served with fries and soft drink,系奇怪在10% service charge (for dine in only),睇唔到佢有咩服务俾顾客可言,买嘢又系个客排队晌柜位买,至多都系等佢整好后佢拎俾你,斟茶递水嘅「售后
见柜位头上个餐牌,选择繁多,但系就光撑撑,字又细,花多眼乱,都费事再望。望住侧墙粉笔字嘅Today’s Special,精简精拣,$60份,有3款汉堡选择,served with fries and soft drink,系奇怪在10% service charge (for dine in only),睇唔到佢有咩服务俾顾客可言,买嘢又系个客排队晌柜位买,至多都系等佢整好后佢拎俾你,斟茶递水嘅「售后服务」更加唔会有,因为佢都系似个快餐形式经营,唯一可以讲系人哋花咗钱晌装修度,你堂食就享用紧佢个环境,佢啲装修,10%服务费就似系个「留位」费喇,哈哈!所以,依个10%有啲揾笨,好彩其他汉堡专门店无学佢咁啫,真系食快餐都收服务费!手揸$120团购券,啱啱好叫两份,唔使烦,不过因为「服务费」要补番少少。 3款汉堡选择包括:Atomic blue cheese burger, Mushroom gravy chicken burger (grilled), Great chili chicken burger (fried)。我哋拣咗头两者,嘢饮要Coke Zero同Ginger Ale,本来天气有啲寒,太太想饮热嘢,可是依度系无供应嘅,全部都系现成嘅罐装、胶樽装、玻璃支装饮品。 Atomic blue cheese burger
个汉堡当然同原子无关啦,更加唔晓爆炸啦,后来上网翻查,有以下一句:「atomic blue is a first of its kind dipping sauce that combines a blend of spices with blue cheese to create a totally new and unique flavor」,假如此话当真,咁atomic blue cheese简单嚟讲应该系啲加咗香料嘅蓝芝士。不过,食嘅时候真系唔单只唔觉佢有咩其他香料晌度,更唔觉依块系蓝芝士,因为蓝芝士系以羊奶加霉菌之类熟成,象牙白嘅芝士布满大理石模样嘅蓝蓝绿绿色花纹,但眼前所见就似系一块普通芝士,唯一似蓝芝士就系味道同样偏咸。但撇除系唔系蓝芝士个问题,其实个汉堡几高质,首先成个汉堡大大个,楂上手甚有份量,视觉上几有睇头;包身松软有弹性亦好重要;牛肉肉味浓兼打得有韧性而不松散,再者煎煮时保存到肉汁,唔会「干争争」,食起嚟感受到满口滋味;最后,以大块生菜兜底,配上蕃茄同热酱汁,既系聪明做法,亦增添味道同口感层次。另外搭条开半嘅酸青瓜,放晌包外,好似Triple O’s咁,就咁斋食又得,放埋入包内一齐食都得。至于薯条,感觉同麦记分嘅别唔大,系大条过佢! Mushroom gravy chicken burger
依个蘑菇汁鸡肉汉堡就差啲,主打嘅鸡块嚡都不得了,严重失分嘅一环,所以鸡块嘅上面个蘑菇汁加埋芝士点好,都拉唔番啲失分。而鸡块嘅下面同个蓝芝士牛肉汉堡一样,以生菜、蕃茄、热酱汁为基础。 确实一大个篮,汉堡加薯条,外国人份量,清晒成篮嘢,非常之饱。以团购个价,实属超低啦,但若以平常正价衡量,个人觉得,以咁嘅价位,属平稳,唔算有太大惊喜。所以,下面是次消费每人$66系以正价计,等大家有个参考!