2021-10-22 571 浏览
同屋企人出去食饭,谂住揾间酒楼食海鲜,朋友就介绍我去神灯海鲜酒家。去到餐厅时,爸爸话呢间酒楼好出名,喺佢后生嘅时候就已经有,𠮶阵时系开喺旺角嘅。听到佢咁讲,即系我🈚️带错佢哋嚟呢度啦😆糯米炒膏蟹一打开盖就听到滋滋声,真系新鲜滚热辣🤩膏蟹好大只又劲多膏,d肉好鲜甜。糯米饭味道啱啱好,而且仲有饭焦添~😋星洲麦皮虾嘅大头虾只只都有返咁上下份量‼️虾头有膏肉质弹口,再加埋咸中带甜嘅香脆麦皮,非常惹味🤤就咁空口食都正😆叫咗1/4只即烧乳猪过下口瘾😆乳猪皮唔会好厚,烧🉐️脆卜卜,而乳猪肉唔会过咸,味道啱啱👌🏼怀旧菜式又点可以少得成个钵放落去炸嘅招牌焗鱼肠😍蛋嘅表面同油炸鬼炸🉐️香脆,而入面嘅蛋仲keep到滑溜多汁👍🏼鱼肠够肥美,仲有叉烧令口感更丰富。我哋另外重点左一个几特别嘅小食脆皮嫩鸭红🦆以脆皮炸豆腐嘅方法炸小粒鸭血,外脆内软。