2018-02-13 695 浏览
道教八仙的 「铁拐李」 宝诞,又咁啱系 「张保仔」 建功纪念日,我就去长洲亲下热闹。去到长洲食乜好,唔使问阿贵梗系食海鲜啦,开港都有话靠山食山,靠水食水嘛。唔通学啲花仔花妹咁样,入到长洲去cafe,又食糯米糍咩,啲花靓仔花靓妹先会做呢啲嘢,我哋呢啲60后嘅传统人梗系食海鲜啦。总有人会问道究竟长洲边间海鲜酒家好食,计我话其实间间水准都唔错,食海鲜只要啲海鲜新鲜就一定好食, 而且𠮶度啲厨师个个都煮惯海鲜,唔会差得去边嘅。等我讲下果日食咗啲乜避风塘濑尿虾, 系断两计而且一啲都唔平,但系就好新鲜,炸到外脆内软,好鲜味又好惹味。白灼虾, 都系断两去计,白灼虾原汁原味超级鲜味,点少少辣椒豉油食,正到冇朋友。上汤浸青菜,简简单单,叫做有啲蔬菜食下,咁样啰。豉椒炒蚬,劲够镬气,只只蚬都冇沙,炒得好正好好味,唔系市区𠮶啲大排档或者酒家可以比,呢啲先系小岛应该有嘅嘢。所以话呢,去长洲一定要食海鲜。
等我讲下果日食咗啲乜

上汤浸青菜,简简单单,叫做有啲蔬菜食下,咁样啰。

所以话呢,去长洲一定要食海鲜。