2011-05-16 365 浏览
这间餐厅客观上来说,味道不错,饮品质素也不差,但是这次去,员工的态度就差到不得了: 平时也有去开这间餐厅的,这次去到找位子的速度并不算耐,但问题是一坐下去,等了良久,叫了五六次也没有人来帮我地落单(可能我地多人,因为我地都有7个人到嫁),这也不要紧,终于大约4,5分钟后有人来和我地落单,但他的态度却异常恶劣,以下是我们我和这名男性员工的对话:|客人a:唔该,写一写野男性员工刚刚帮旁边的桌子落完单,之后就转个头双手插袋同我地讲:嘈乜野?你唔见我冇手?客人们吓得呆了一呆之后男性员工又说:唔够人呀嘛客人b说:唔够人咪请人啰男性员工说:请人?你俾钱我请呀?(注意,此人不是老板)跟住男性员工好似叫我地收声客人c说:收声?咁冇得食嫁喇wor男性员工说:你恐吓我呀?客人c说:唔系,我讲道理姐男性员工说:俾得果廿零蚊系到嘈,跟住又讲:我唔帮你地落单喇,你揾个第二个人落啦之后客人c说:咁即系唔使食啦,咁走啦男性员工说:唔钟意食呀,走啰 以上句子可能用词有少少不准,但意思却是大约咁上下嫁喇 一间食店卖的并不只是食物,员工的服务也很紧要的,试问这样的店子,这样的员工,你会俾果廿零蚊去食佢地d野吗?
客人a:唔该,写一写野
客人们吓得呆了一呆
之后男性员工又说:唔够人呀嘛
客人b说:唔够人咪请人啰
男性员工说:请人?你俾钱我请呀?(注意,此人不是老板)
跟住男性员工好似叫我地收声
客人c说:收声?咁冇得食嫁喇wor
男性员工说:你恐吓我呀?
客人c说:唔系,我讲道理姐
男性员工说:俾得果廿零蚊系到嘈,
跟住又讲:我唔帮你地落单喇,你揾个第二个人落啦
之后客人c说:咁即系唔使食啦,咁走啦
男性员工说:唔钟意食呀,走啰

以上句子可能用词有少少不准,但意思却是大约咁上下嫁喇

我不会!因为我不会贴钱买难受
2011-05-16