2010-10-10
陪朋友系cwb剪完头发行完街再系星巴克食左个lemon tart,就差唔多要食晚饭啦。向朋友提议去大坑食拉面,佢都话好,我地就决定慢慢系cwb行过去。开头惊要排队所以就想早少少去到,点知去到又即刻有位㖞~大概 6 点几黎到见门口有D人企左系度,以为要等位,点知入到去又即刻有位安排我地坐。不过其实当时都已经满哂咁制,两个人要打横坐,同埋距离都几近,唔算坐得好辛苦但绝对唔系一个俾你慢慢坐既地方。我地一人叫左一碗拉面,再加两个小食,小食好快黎到不过拉面就要等耐少少啦。小食我地叫左炸蘑菇饼同埋明太子鸡翼,两个都唔错,不过前者就普通D。炸蘑菇饼食落好似薯饼咁,只系有好少蘑菇粒同埋唔算太香,不过佢好在炸得好干身一D都唔油腻,咬落够哂脆口。明太子鸡翼反而觉得好味呀,咬落面有D肉汁而且鸡肉几嫩,又系一D都唔油腻。中间有好多明太子,够哂咸香又带有少少辣味,好食呀~~ 不过几只就真的。我同朋友个拉面其实一样,都系达磨一品豚骨拉面,不过我系猪骨汤底而朋友就系酱油汤底,一样索价 $78。材料有好多,我问店员可唔可以唔要红椒丝因为惊辣,佢地都话无问题。我只能够讲个汤底真系好浓味,我放左佢一阵佢竟然起左层「衣」,
我同朋友个拉面其实一样,都系达磨一品豚骨拉面,不过我系猪骨汤底而朋友就系酱油汤底,一样索价 $78。材料有好多,我问店员可唔可以唔要红椒丝因为惊辣,佢地都话无问题。我只能够讲个汤底真系好浓味,我放左佢一阵佢竟然起左层「衣」,哈,好似妈咪D汤咁! 虽然系好香浓猪骨汤底,味道鲜甜不会得浓咸味,不过我觉得佢个汤底好似唔系好够热呢,如果再热辣辣D应该会更美味。
材料好多,豚角煮 x 3,叉烧 x 1,溏心蛋1/2只,仲有木耳,明太子,紫菜等等,睇落真系好鬼丰富。豚肉煮超肥美,直头几层脂肪连住D肉,入口即融,不过食多件都惊惊地。叉烧几薄,但够淋够入味,好食㖞~~ 溏心蛋够流心,蛋香味一般,面质唔会太淋,口感一般,食落算爽口配上汤底系唔错的。
整体尚算满意,个人觉得如果在附近的话值得一试的,价钱无加一亦不算太昂贵,是可接受的价钱。服务亦不错,不过是晚我们原本想用信用卡付钱,可是多次都说有CONNECTION ERROR... 最后唯有放弃~
由于身有许留山现金卷,所以之后又和朋友去许留山坐了个多小时~ 是晚继续是开心快乐的一晚,嘻嘻~~ =)