2018-04-17
韩烧引发作于是约朋友一齐去烧一烧.平日晚上8点几都坐无虚席,就算订左位都要等,可见几受欢迎.我地等到差唔多8点半先有位,真系等到个肚都打晒鼓,要叫返多啲野黎填肚.前菜有泡菜,腌芽菜同埋海带.好钟意食佢的炉边蛋.酸辣的泡菜粒加上嫩滑的蛋,就咁食或者加到生菜包中同啲烧肉一齐食都咁正.因为实在太好味,我地encore左一次炉边蛋.埋单先知原来加一次蛋要$18.牛排骨好似好大旧咁,但其实系啲薄切牛肉包住一旧大骨.啲牛肉薄薄一大片,基本上放上烧烤炉上一阵已经熟左,唔够快手就好易烧㶶.牛肉用左酱料腌过,食落甜味几重下,唔晒点其他酱料食.肉质几冧几嫩,有少少牛肉味,都算唔错. 块猪扒几厚几大下,本为咁厚要烧好耐或者会烧到嚡先够熟,但出乎意料之外好快就熟左.猪肉的肉质好冧好juicy,加上系厚切所以好有咬口.只系猪骚味比较重,烧时较明显,唔受得呢种味的朋友可能会顶唔顺,但其实熟左后加埋豆瓣酱食就唔系好食得出猪皮烟韧有咬口但唔肥腻,觉得食左好多骨胶原咁除左烧烤食物,我地仲叫左个冰镇鲍鱼.鲍鱼新鲜弹牙,腌制的酱汁咸中带甜,仲有少少酒香,配食烧肉一流.
前菜
前菜有泡菜,腌芽菜同埋海带.
炉边蛋
加拿大牛排骨
加拿大牛排骨
神户水饲黑毛猪
神户水饲黑毛猪
猪皮
猪皮烟韧有咬口但唔肥腻,觉得食左好多骨胶原咁
冰镇鲍鱼
冰镇鲍鱼