2008-12-10 276 浏览
喺深井食烧鹅先后试过裕记,陈记,傅记,今次就轮到呢间能记嘞!去到都几多人,我哋要喺门口等咗一阵先有位,店内唔算大,我哋叫咗: 椒盐茄子:呢个都几考功夫,因为茄子系好索油嘅,要攞去炸但又唔想佢吸咁多油真系有啲难度!茄子上枱时卖相都几得,面头拍咗啲粉先炸可以吸少啲油,仲有就系切到块茄子好薄先拎去炸,亦可以减少吸油嘅机会。呢个茄子有啲脆几香口,椒盐亦好惹味,味道就唔错嘞,不过食完都唔似食过嘢,纯粹叫嚟睇吓佢点整到唧! 黄金煎藕饼:上枱时真系几吸引,一个个金黄色,卖相不俗!面头粉浆够薄,莲藕饼厚度适中,藕味浓郁兼外脆内软绵,有啲惊喜㖞! 烧鹅:一如以往要咗半只,因为要等出炉,所以嚟到其他𩠌都食晒嘞!只鹅唔算大只,烧鹅皮因为啱啱出炉又热又脆,仲要烧得恰到好处有好多肉汁流出嚟! 肉质唔够陈记嫩滑稔身不过就唔肥,鹅味亦好浓郁,食得过! 斋濑粉:佢个濑粉够弹牙又比陈记强㖞,仲要浸咗好耐都唔会发涨或者稔晒断晒,唔错! 细枝装可乐2枝当然最好食仲系陈记啦!

肉质唔够陈记嫩滑稔身不过就唔肥,鹅味亦好浓郁,食得过!

细枝装可乐2枝

当然最好食仲系陈记啦!

门面及环境!
椒盐茄子
黄金煎藕饼
烧鹅
椒盐茄子
黄金煎藕饼
烧鹅
  • 黄金煎藕饼,烧鹅,斋濑粉