2008-12-16
九月廿六日, 谂咗好耐都唔知食乜, 本来谂住再谂唔到就去饮茶, 但最终决定试吓新嘢!嚟咗呢间一路想试又冇心情试既《潮州邨》,之前成日嚟铜锣湾一期既《煌府》饮茶, 都冇为意呢度有间《潮州邨》,打电话嚟 book 位时, 有位好凶狠既亚姐听电话,唔可以话佢冇礼貌, 但确系畀佢啲态度吓一吓, 好似好恶咁...嚟到, 原来呢度好细架咋, 得几张台, 仲系比较旧式既潮州菜馆果只装修,而听我电话既亚姐, 睇嚟应该系呢度既老板娘。睇完一大轮餐牌, 都系决定叫个四人小菜套餐 ($188), 再加个榄菜蛋白炒饭,第一次嚟帮衬, 当然要试吓啲正宗同出名既潮州菜先啦!有潮州卤水鸭, 啲鸭够入味又够腍, 底度有啲卤水豆腐亦系好好味㖞!之后系蚝饼, 哗! 好大份呀! 仲煎得好靓仔咁㖞~即刻食一片, 热腾腾, 啲蛋够多, 蚝仔份量适中, 块饼好似 pizza 咁厚, 好味!不过建议上台即食, 因为冻咗就冇咁好味。跟住系我好钟意食既香苏泥芋鸭, 呢个菜好考功夫同心机,自己系屋企真系食唔到, 喺街度要揾到好食既亦都唔易,但系呢碟菜一上台我已经知得得哋, 香苏鸭即叫即做, 暖暖哋, 芋蓉够香, 苏皮够松脆, 鸭肉够入味
本来谂住再谂唔到就去饮茶, 但最终决定试吓新嘢!
嚟咗呢间一路想试又冇心情试既《潮州邨》,
打电话嚟 book 位时, 有位好凶狠既亚姐听电话,
而听我电话既亚姐, 睇嚟应该系呢度既老板娘。
第一次嚟帮衬, 当然要试吓啲正宗同出名既潮州菜先啦!
之后系蚝饼, 哗! 好大份呀! 仲煎得好靓仔咁㖞~
不过建议上台即食, 因为冻咗就冇咁好味。
跟住系我好钟意食既香苏泥芋鸭, 呢个菜好考功夫同心机,
自己系屋企真系食唔到, 喺街度要揾到好食既亦都唔易,
芋蓉够香, 苏皮够松脆, 鸭肉够入味, 啲炸叶亦都好脆, 成碟𩠌又唔会太咸, 得㖞!
仲有个饱鱼菇炆豆腐, 哗! 睇落个卖相都 OK 㖞~ 份量又系几多咁,
食落, 又真系唔错, 厨房师傅手势真系几得!! 底度啲生菜都唔少架, 够食。
另外加既榄菜蛋白炒饭 ($52), 又系睇个样都知唔错,
个个同事都话 OK, 炒得够香, 够干身, 我就最钟意佢唔会太咸同几多菜粒。
老板娘仲好好人咁走埋嚟问我哋够唔够, 唔够送多几个白饭 ($8) 畀我哋㖞,
不过我哋真系够食好饱喇~~ 所以冇要到啲白饭。
大家都估唔到原来呢间嘢几得, 可能冇乜人知呢间嘢好食, 所以午饭时间都未坐满。
我哋咁样食, 埋单 $298, 即系每位都系 $60, 合理价钱㖞~
几个同事都大赞呢度好 OK, 即系以后我哋又多个饭堂啦~~
更详细资料及图片请看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11070