2011-07-30
食辣野最爽既就系越食越想食,但系好多时出街食既辣野,无论泰菜,川菜,好多时都系辣到人头皮发麻,个咀同条痢发肿又痛,饮极水都唔够咁,真系令人望而生畏,难得有一间辣得黎越食越想食,辣到大家大呼过瘾,忍唔住要赞多一次之前同事听我讲重庆回味香劲好食,嗜辣既同事已经蠢蠢欲动,适逄HAPPY FRIDAY,加上近排天气又闷热,于是约埋一齐去辣辣佢。上次去食问过老板系可以打电话订左枱先既,所以预早一日订定,友人先到等左一阵间就有位。由于我同其他人未到,友人好醒目咁已经叫定一个凉拌粉片同一支大啤,边食边等。我地去到见佢食到雪雪声又流汗,但系又欲罢不能,真系搞笑。人齐左要叫𩠌,叫左一个大既普通辣水煮鱼,泡椒腰花,辣子田鸡,红油猪耳,蒜泥白肉.. 叫住咁多食住先。凉拌菜式先上,蒜泥白肉切得好靓,薄薄一片肥瘦适中既猪肉拌住秘制既酱汁,香香辣辣,好开胃。我地见到白肉切得好靓,细问之下原来老板自己操刀.. 劲呀~!! 红油猪耳第一次食,爽爽地辣辣地,加埋下面舖住既青瓜丝.. 好味~等左一阵间,我地既主菜之一黎啦,水煮鱼~! 大家见到真系忍唔住欢呼,食左第一啖之后,大家都叫爽。辣辣既汁,麻麻既感觉,仲有滑滑既鱼肉
等左一阵间,我地既主菜之一黎啦,水煮鱼~! 大家见到真系忍唔住欢呼,食左第一啖之后,大家都叫爽。辣辣既汁,麻麻既感觉,仲有滑滑既鱼肉.. 真系正~!! 真系咁上下辣子田鸡到,一上枱,大家都有D惊,成碟都系辣椒心谂一定好辣。其实辣椒经过泡油,辣味已经去左好多,反而突显左佢辣椒既香味,加埋D田鸡,呢个𩠌好好味。泡椒腰花好好味,泡淑酸酸地辣辣地,加埋D配菜好近唐芹同埋云耳,同事用黎送啤酒不断叫正。
食到咁上下大家好似唔系好够喉,再叫左个四川凉面,凉拌海带丝,细既唔辣酸菜鱼,红烧猪红,黄金皮蛋,全部都.. 好正。
呢到最好既系,学老板话斋,食川菜唔辣点似样。虽然每一样都辣既,但系辣既程度辣既味道尽然不同,绝对唔会令食客有重覆既感觉,而家食落口果下辣,而后就系一贯暖一样由食道真落个胃,但系唔会食到你口又痛脷又痛,只会令你越食越想食,越食越过瘾,总知系就GOOD GOOD GOOD啦。
虽然店舖装潢唔突出,系一般街边小食店一样,坐位方便.. OK啦。但系我地去食饭.. 系食野吖吗.. 所以干净企理就OK,老板在场又会同我地打下牙较,介绍下D食物,所以食得好开心。
是日我地食左11个𩠌,7支蓝妹大啤,6罐汽水,HKD$654,绝对系超值,又好食又抵食.... 抵我地一而再再而三帮衬