2011-01-21 660 浏览
有朋自远方来,话想食上海菜,所以就带左佢地去间佢地听都未听过既宁波同乡会,食D喺外国食唔倒既正宗宁波风味。虽然宁波会系私人会所,不过未系会员既朋友唔洗惊,因为唔需要任何人介绍,只要填张好简短既表格,同埋交$100年费就可以立刻成为会员,即时就有张临时会员卡,效率好高。如果同桌已有会员,𠮶$100可以入埋会员张单到添。环境卫生:酒楼式装修,好简单,绝对冇多余既摆设或花巧既设计,非常符合经济原则。地方打理得干净企理:虽然谈不上洁亮如新,不过一定唔会见到一dat dat既旧污积,穿左隆既枱布同餐巾,或者系崩左既碗筷。小弟帮衬𠮶晚大厅好爆好逼人,枱同枱中间唔系好多位,尤其系大枱附近,可以话系动弹不得;睇得出佢想用尽所有实用面积黎做生意。个人觉得最大𠮶张枱顶哂笼只可以坐十二个人。隔暗设备可以话系零,所以除非好少人帮衬,唔系真系好嘈。个会其实系有间"会长房"既:如果摆一席(最多十四人),最低消费为 $6,000;如果摆两席,最低消费为每席 $4,500。接电话𠮶位姐姐仔好细心咁解释话客人可以订𠮶间房,不过因为系"会长房",所以就算订左房,如果当日会长突然有要求,客人系要让返间房出黎比会长既,而工作

环境卫生:

个会其实系有间"会长房"既:如果摆一席(最多十四人),最低消费为 $6,000;如果摆两席,最低消费为每席 $4,500。接电话𠮶位姐姐仔好细心咁解释话客人可以订𠮶间房,不过因为系"会长房",所以就算订左房,如果当日会长突然有要求,客人系要让返间房出黎比会长既,而工作人员就会喺大厅到用屏风间返间房比订左房既客人用。请留意,宁波会有好多会长架,而且屏风间既房都有最低消费。

服务:
全场最落力既系一位哥哥仔:如果冇记错,佢个名应该叫阿Ken;虽然佢冇著西装,不过爸爸话佢一定系经理;佢做野真系效率高,反应快;落单,开酒,攞雪桶,分𩠌,可以一手包办。相比起上黎,其他姐姐仔就好似猪油膏咁,好多时重唔明我地讲乜,要等阿 Ken 处理返(服务分说明:阿Ken攞满分,其他人就负一分)。

味道:
碟上并无多余既汁液或油积,证明佢每道𩠌都有抺过碟先攞出黎,非常之睇得及得体。

清炒虾仁:$160;选取好细只既河虾炒制,鲜甜爽口,好食过出面用中虾或大虾做既多多声;最感动系佢唔油腻,冇落醋都唔会觉得溜;健康推介一。
清炒虾仁
 醉鸽:$95;酒味香醇浓郁;鸽肉唔肥,不过就有少少嚡,唔够嫩。唔知醉鸡个肉质会唔会好D呢?
醉鸽
 鸭舌:$95;好少食倒咁软熟滑溜同咁够热既鸭舌;如果唔系因为味道有少少咸,一定会在推介之列。
鸭舌
 砂锅云吞鸡:$300/只;个汤好够火候,好有鸡味;鸡肉唔算嚡,不过可以再煮腍D;汤入面既绍菜就够哂腍啦,而且好甜;云吞个皮够薄,唯一怪怪地既系个馅全部系猪肉,虽然肥瘦均匀,不过就好似食紧猪肉丸多过食紧云吞啰。
砂锅云吞鸡
 清炒鳝糊:$90;为安全起见,大家落单时一定要讲明"清炒"鳝糊,要求古式煮法,即最后一刻先好落生蒜,"赞"熟油。依道𩠌简直系顶瓜瓜,带过咁多人黎食,个个都赞不绝口!首先,上枱既时候够哂滚热辣;鳝肉本身鲜甜无比,肉质幼嫩弹牙;炒功亦非常了得,做得好香口,而且唔会好似其他餐厅咁炒到杰 tat tat 或者一pat pat。成碟鳝真系一条骨都揾唔倒架!如果真系要鸡蛋里挑骨头,身为蒜皇既我觉得生蒜份量可以再加码。不过讲真一句,宁波会既鳝糊系我喺香港食过之中最正既。古式推介二。
清炒鳝糊
 炸臭豆腐:$60 / 六块;宁波会既招牌菜之一,臭味离远未上枱已经闻倒,上埋枱你𠮶日唔想洗头都唔得。
炸得好松化,皮脆心软,不过大家要小心个心热呀。招牌推介三。
炸臭豆腐
 红烧元蹄:$180;喺转盘上转左个圏比大家睇完,阿Ken就自动攞把刀黎帮我地切,D烟同香味重系肉身慢慢升上黎,好high呀。元蹄一D都唔肥,皮靓肉嫩,精彩到连D骨都识自动剥落黎,小弟不禁拍手叫绝。精彩推介四。
红烧元蹄
 白肉片:$70;唔需要特别讲明,个汁都会分开上。虽然个卖相好似唔系好得,不过意外地好好食,因为白肉切得够薄,而且咬落一D都唔嚡。意外推介五。
白肉片
 鸡火干丝:$80;鸡丝火腿丝够幼;唔咸得黎重要甜甜地,几得意。
鸡火干丝
 炸银丝卷:$12/条;热辣辣,新鲜炸出黎,未转完一个圏已经冇哂,要encore既一味。个皮炸得好脆,但系个包入面就好软熟。虽然包本身已经系甜甜地,不过加埋炼奶真系冇得弹,老豆果然冇介绍错。Encore推介六。
炸银丝卷
 小笼包:$40/半打;个馅同云吞个馅好似一样咁,都系肥瘦均匀既猪肉。个皮够薄,不过就唔系好够汁,所以唔系话特别欣赏。
小笼包
 生煎锅贴:$40/半打;又系同一个肥瘦均匀既猪肉馅;个皮虽然厚,不过锅贴系三款之中做得最好食既,因为佢煎得够干身得黎,个汤汁重可以保留喺入面,好啱我口味。饺类推介七。
锅贴
后记:
1) 当日打电话黎订位时,原本想订埋几个大𩠌,点知接线生话除左拆骨鱼头煲要最少一日前订,其他𩠌菜都唔洗订既。食唔倒宁波会招牌之一既拆骨鱼头煲(每份$500),家人友人都有少少失望。

2) 不论大枝或细支,红酒定烈酒,所有酒既开瓶费都系$30一枝,好低。
3) 地点好就脚:巴士,地鐡,的士,小巴乜都到;食完饭重可以行上去老兰饮返杯添。
2010-09-25
清炒虾仁
清炒鳝糊
炸臭豆腐
红烧元蹄
白肉片
炸银丝卷
锅贴
  • 清炒虾仁,清炒鳝糊,炸臭豆腐,红烧元蹄,白肉片,炸银丝卷,锅贴