2019-06-30 160 浏览
又系沾面﹗最近好似爱上食沾面~~~渔场台风日间食沾面,晚间食拉面,几特别嘅安排。下午差不多1:30到达,刚好系午饭时间,所以门外有人龙。店员系我地排队时就比点餐纸客人先点餐,等左差唔多20分钟,终于到我地喇~~~~~~碰碰运气,可能抽到coupon...门外店内都贴有好多唔同嘅人手画公仔,店内墙身亦贴有客人嘅食评及意见,装饰都系日风。店员系日本人,但都会讲广东话。墙身贴左客人亲手画嘅画及意见。。。日风装饰。。。一向食沾面都会拣鱼介,见呢到有黑芝麻,所以试一试新野。呢到嘅沾面除左有紫菜、半熟蛋外,仲有柠檬,几特别。汤面有好多芝麻,先饮一啖汤,有好香嘅芝麻味,相对鱼介汤,就无鱼介汤咁浓。如果中意浓汤的话,这个芝麻汤底就未必合心水了~~~呢个汤如果夹沾面食,会稍为淡D。面质烟韧带D弹牙,淋左柠檬汁嘅面,食落无咁腻。平时食沾面嘅叉烧多数系一片片,呢到就系一粒粒,比起一片片嘅更有口感,只系嫌淡左少少。挂汁情度一般,汤可以再稠d。。。除左柠檬汁,仲可以叫店用拎昆布醋及沙甸鱼醋,加醋嘅沾面有另一种风味,带点酸,更开胃。平时食完面,都会另外加汤到沾面汤汁,将鱼介汤沟淡后当汤饮。但今次因为黑芝麻汤较淡味
又系沾面﹗最近好似爱上食沾面~~~

碰碰运气,可能抽到coupon...

墙身贴左客人亲手画嘅画及意见。。。

日风装饰。。。

一向食沾面都会拣鱼介,见呢到有黑芝麻,所以试一试新野。

黑芝麻沾面

呢到嘅沾面除左有紫菜、半熟蛋外,仲有柠檬,几特别。

黑芝麻沾面

挂汁情度一般,汤可以再稠d。。。

昆布醋及沙甸鱼醋

平时食完面,都会另外加汤到沾面汤汁,将鱼介汤沟淡后当汤饮。但今次因为黑芝麻汤较淡味,唔洗再额外加汤,就咁饮已OK。
2019-06-21