2021-01-21 883 浏览
最近深水埗开咗好多「文青」cafe☕,啱晒同朋友去倾计、打卡,而每间cafe都会有啲gimmick嘢,就好似呢间一草一木咁,有月球🌕同「无常」驻守😹搞到我都心思思想黎~上网睇过,呢间系一个占卜师同朋友一齐开嘅cafe,所以舖头入面有啲塔罗、晶石等等嘅嘢,而佢地亦都会点著啲鼠尾草同圣木,比食客一个轻松舒适嘅环境👍🏻人多嘅话就会有规定用餐时间⏱,如果无咩人,坐多阵都可以~👆🏻有咖啡☕亦有啲咖啡嘅特饮👇🏻啱晒咖啡迷~唔饮咖啡嘅朋友都唔洗担心,呢度都有茶饮架👇🏻仲有个一草一木特调🍹写住饮完就会身心舒畅😹除咗饮,当然唔少得食啦🍴呢度主要卖啲轻食,👆🏻有几款bagel🥯、松饼,👇🏻仲有四款甜品🍰🥧👇🏻特登黎食嘅「无常」黑芝麻芝士蛋糕🍰 无常嘅意思系每样嘢每分每秒都唔同紧,无嘢系永远唔变嘅~所以个蛋糕就设计成六层,由白🤍渐变到黑🖤卖相真系够晒分!食落系比较软身,芝士味都几出,而黑芝麻就无想像中咁浓~最浓就系用啲原粒黑芝麻整嘅饼底😆另外朋友亦叫咗个松饼👇🏻,佢话唔够脆,因为正常松饼都暖暖地同外脆内软😹所以呢个相对比较普通~👇🏻而mocha都唔错,有浓浓咖啡味亦有朱古力味👍🏻呢度啲咖啡可以拣nutty或

👆🏻有咖啡☕亦有啲咖啡嘅特饮👇🏻啱晒咖啡迷~

无常

另外朋友亦叫咗个松饼👇🏻,佢话唔够脆,因为正常松饼都暖暖地同外脆内软😹所以呢个相对比较普通~👇🏻而mocha都唔错,有浓浓咖啡味亦有朱古力味👍🏻呢度啲咖啡可以拣nutty或者fruity,我地拣咗nutty,就比较重果仁味~
2021-01-15
无常