2015-03-14
之前食开新之城间金满都, 但系早几个月前执咗, 老婆一直好想食返佢个炸春卷, 见有分店咁唯有山长水又远行过去揾返来食。一坐底已经觉得好似有啲中伏嘅感觉, 点解一间主打越南菜嘅餐厅竟然有买港式茶餐厅粉、 面、 饭嘅呢?落单我例牌一定系生牛肉汤河, 老婆就香茅猪排转金边粉再加个细春卷, 由于我哋俩个都有啲肚饿所以唔系叫下午茶而系叫正常价钱$35𠮶种, 见餐牌写住泠热饮品加$5.- 特饮就加$10.- 落单时已经问咗个侍应一次系咪加$5.- 佢答话系咁我就要一杯冻柠茶加一杯冻奶茶。等嘢食途中侍应放底张单, 见转金边粉加$2.- 加嘢饮就每杯加$6.- 咁就揾个疑似经理嘅高级啲职员问下点解加$5.- 变咗$6.-之后佢嘅神级回覆竟然系: 系呀! 加咗价$6.-呀! 然后就行开咗!算啦一两蚊费事同你计, 过咗阵足之等到有得食, 唔知大家有无试过生牛肉汤河啲汤系唔热嘅呢? 佢又唔系话好冻应该有30℃咁上下, 但系请问点可以整熟啲牛肉呢? 咁就又揾番𠮶个疑似经理嘅高级啲职员同佢讲话唔够热, 佢都好好人咁话同我换𠮶碗!换返来𠮶碗佢哋为表诚意, 将之前碗河粉用另外一个碗再上然后再将牛肉灼熟放面, 咁就叫
换返来𠮶碗佢哋为表诚意, 将之前碗河粉用另外一个碗再上然后再将牛肉灼熟放面, 咁就叫换𠮶碗比我! 点解我知? 因为我之前𠮶碗已经加咗辣椒粒同个汤依然保持住30℃咁上下!
老婆比咗旧香茅猪排我食, 香茅猪排竟然无香茅味! 咁同普通炸猪排有乜分别! 个春卷可能系工场货就无乜特别都系𠮶个味, 但系就无跟汁同生菜!
唉! 又要用金满都个名又唔认真做!