2018-02-02 1154 浏览
天寒地冻最好就系十下十下~ 但系一连冻咁多日,十得多都闷喇~ 今日就食另一款十下十下,呢间铺由岩岩兴食蒸锅,到话想试~ 讲到依家终于试到喇~ 😂😂每一台客都有一个摇骰忠的机会,今晚我地摇到两只虾~ 就赢到碟酱油虾~ 酱油虾偏甜,肉身Q弹~ 想一只食完又一只咁食~ 完全唔想停~😂9层上台~ 店员会放温度计~ 等到90度再通知店员帮我地打开~咁高黎讲~ 要同坐对面既朋友倾计有一定的难度😂~完全见唔到对面的朋友仔~ 我地采取的策略就系食完先慢慢倾~😂 说时迟那时快~ 终于食得喇~  第1层就系蛏子同花蛤~ 真系蒸到岩岩好~ 完全唔会老~ 爽得黎仲好鲜tim~ 第2层系扇贝~鱼腐同丝瓜~  三样都唔错~ 我地为左之后个汤可以再甜D~ 我地一夹扇贝就直接将D汤倒返落去~ 完全无饮过😂 ~ 好明显呢层既重点系应该系虾~ 食到第3层~ 都唔会蒸过头~ (可能系我地食得太快😂)虾好新鲜好甜呀~ 蚬就略略觉得太细只~ 呢层仲有一旧木瓜~ 蒸木瓜真系第一次食~ 甜到你唔信~ 估唔到好食~ 呢层对我黎讲可以话系最逊色的一层~ 个鱼有好多细骨~ 而且仲有少少"鞋" 食唔到鱼味~ 牛舌同蚝~ 相对牛舌~个蚝无咩

说时迟那时快~ 终于食得喇~  第1层就系蛏子同花蛤~
真系蒸到岩岩好~ 完全唔会老~ 爽得黎仲好鲜tim~

我地一夹扇贝就直接将D汤倒返落去~ 完全无饮过😂 ~

虾好新鲜好甜呀~ 蚬就略略觉得太细只~

牛舌同蚝~
相对牛舌~个蚝无咩惊喜~牛舌好"淋" 牛舌味同黑椒味好配合~ 真系好似同紧只牛kiss 咁😂

一开头以为系墨汁墨鱼丸~ 一咬原来系墨汁猪肉丸~
呢屠私惊喜位系蕃薯~好香,入口即溶~ 好食~

我地加左个菜~ 第一次食蒸既玉子烧~ 整体不过不失喇~

我地一开始选左加钱要人参鸡~ 个鸡食落有少少的人参味~ 反而个粥就唔系好食到人参味喇~

最后个粥真系不得了~ 几饱都一定要食~ 个弼甜到一个点~ 虽然佢唔系好棉果款的粥~ 但系唔食D米,净饮D水都值回票价 ~
2018-01-31