2018-06-01
何以有此讲法,因为曾经住过马鞍山一段时间,讲真,好食嘅地方系无乜。呢间cafe喺马铁沿线 知道石门比较多嘢食,今次朋友约我试下。Cafe装修唔错,地方座位宽敞,楼底高,入到去几舒服。我哋叫咗二人餐,选择左扒大虾芒果沙律、扒纽西兰羊扒、法国鹅肝炒饭。先黎两件面包。面包暖暖的,圆嘅有提子味,面包松软。方嘅系脆脆的。餐汤:今次餐汤系蘑菇汤。用匙羹舀起第一啖,以为佢系好稀,点知好有蘑菇味,仲有粒粒嘅蘑菇粒。扒大虾芒果沙律:沙律菜非常新鲜,配上少少酸尾尾又甜甜哋嘅sauce,觉得清新又开胃。惊喜嘅系大虾,因为大虾煎左,变左只中虾,但食落香口爽口又夹到个沙律。扒纽西兰羊扒:我哋叫咗7成熟,对我嚟讲有点熟,下次可叫5成。羊扒有三件,size属较细,肉面煎得香口,肉质嫩口,羊味唔算浓。另配上特定酱汁,其酱汁有点似牛尾汤特浓版。如唔想点酱汁,可要求芥末或薄荷酱。鹅肝炒饭:可能食咗羊扒嘅关系 ,因此觉得其炒饭较为清淡。当中食到鹅肝碎,但比例上较为少。饮品及甜品:欣赏佢嘅朱古力蛋糕,朱古力味香浓又有蛋糕嘅口感。
Cafe装修唔错,地方座位宽敞,楼底高,入到去几舒服。