平时小编都有食唔同种类既菜系,但系闽菜即系福建菜就真系第一次试,感觉几特别,难得喺ifc会见到呢类铺头~ 开头比个铺名吸引左,原来4口既意思系想满足食客既4个方面既需要,包括身体、情感、心里同心灵,几用心~ 而装修行简约既日式木系🪵风格同埋温柔既大地色调,令人觉得几放松同舒服😌 野食方面都几特别,味道唔错~(5 😍 系满分,🤩系半分)鲍鱼红烧肉 🐷 - $228 (好味指数:😍😍😍😍🤩)鲍鱼炆到几惹味同入味,味道甜甜地咁,口感几弹牙唔会韧,而啲红烧肉🐷系用左五花肉,一层肥一层瘦咁交替,食落有甘香既油香,肉就入口即化,一样咁入味,表皮就够晒collagen~ 仲有酸酸甜甜既菠萝🍍同新鲜既无花果,几消济开胃,亦可以解左红烧肉既肥腻~野生红菇海鲜面 🍄🍜 - $138 (好味指数:😍😍😍🤩)因为用左红菇🍄,所以有淡淡既粉红色几靓🤩 红菇🍄生长喺温度同湿度比较高既环境,喺福建沿海地区比较多见,对身体有好多好处,有淡淡既芳香同埋几爽口~ 另外仲有好多料,包括虾🦐、蛏子、蚬🦪、猪肉🐷、小棠菜🥬、娃娃菜🥬、豆卜,海鲜🦐🦪鲜味弹牙,有猪肉🐷令到个面🍜香口啲,菜就煮到几腍甜,连下面既面线🍜煮到软腍,都索

(5 😍 系满分,🤩系半分)
鲍鱼红烧肉

鲍鱼红烧肉 🐷 - $228 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
野生红菇海鲜面

野生红菇海鲜面 🍄🍜 - $138 (好味指数:😍😍😍🤩)
因为用左红菇🍄,所以有淡淡既粉红色几靓🤩 红菇🍄生长喺温度同湿度比较高既环境,喺福建沿海地区比较多见,对身体有好多好处,有淡淡既芳香同埋几爽口~ 另外仲有好多料,包括虾🦐、蛏子、蚬🦪、猪肉🐷、小棠菜🥬、娃娃菜🥬、豆卜,海鲜🦐🦪鲜味弹牙,有猪肉🐷令到个面🍜香口啲,菜就煮到几腍甜,连下面既面线🍜煮到软腍,都索到汤🥣既味道,如果整体再浓味啲就更加好~ 旁边仲有个辣酱🌶️去突出鲜味,亦都无咁漏
福建海蛎饼

福建海蛎饼 🦪🫓 - $98 (好味指数:😍😍😍🤩)
海蛎即系我地平时食开既蚝仔🦪,因为宜家正值当造,所以海蛎🦪就喺季节推介既菜单入面,小编亦都贪新鲜叫左黎试下😜 个海蛎饼🦪🫓炸到金黄香脆,里面几湿润软糯,蚝仔🦪既份量都几多,每一啖都食到,味道几鲜甜,系略嫌粉多左少少~
福建鲜海蛎煮泗粉

福建鲜海蛎煮泗粉 🦪🍜 - $138 (好味指数:😍😍😍😍)
用左超多料去煮,包括有嫩滑多汁既蚝仔🦪、猪肉🐷、冬菇,惹味又够晒鲜味同埋有咸香,口感丰富,集软腍同爽口于一身,而泗粉其实即系薯粉,质感滑溜软腍但依然有啲Q弹,煮到入晒味~
姬松茸竹荪排骨汤

姬松茸竹荪排骨汤🍄🍖🥣 - $58 (好味指数:😍😍😍😍)
个汤🥣望落好清澈,一啲都唔油,味鲜香醇,有清香既菇味同带啲杏仁香味,口感脆嫩~ 另外配埋竹荪,即系竹笙,口感爽脆,索晒汤🥣既味几正🤤 仲有排骨,令汤🥣既味道更加浓郁,香口甘甜
莲子牛蒡素汤

莲子牛蒡素汤🥣 - $48 (好味指数:😍😍😍🤩)
呢个系素汤🥣,清清地都唔错,味道清甜,感觉无咁油腻,所有材料都切左粒方便出味,又唔会觉得寡同唔够味,会健康啲~
彩椒拌菜苗

彩椒拌菜苗 🥬 - $48 (好味指数:😍😍😍🤩)
呢个拌菜苗🥬系拣左菜苗最嫩既部分,加埋彩椒做点缀,跟住用葱麻油简单调味,感觉几鲜甜爽口,用黎做前菜几清新,不过可能因为唔系好当造,所以有啲渣
绿豆饼

绿豆饼 🟢🫓 - $38 (好味指数:😍😍😍🤩)
质地系比较粉既𠮶种会比较饱肚,饼皮🫓几酥香,食落唔会好甜,食完唔会觉得好邪恶😈 如果绿豆味🟢再出啲同埋湿润啲就更加好

好味指数:😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍🤩