2021-10-15
期待咗好耐嘅彤福轩今日终于有机会试到,试完之后亦明白了点解咁难订位,李师傅肯定是当今数一数二的中菜师傅。水晶柚皮︰师傅推介的头盘最有惊喜,入口清爽,少少的酸味带出了柚皮的鲜甜,不得了。香芋斑兰包︰好似系呢一个名。芋头同斑兰叶嘅味恰到好处,就是这种刚刚好的感觉,配合得宜。顺德拆鱼饺︰好睇又好食,不过要提大家唔好挂住影相而搞到个拆鱼饺冻晒。皮做得好薄,入面嘅鱼肉亦都好新鲜。老陈醋海茸紫茄︰另一个凉拌前菜,茄子做嫩,四粒辣椒仔好好味。蟹粉小笼包︰蟹粉好香,味道浓,小笼包的皮够晒薄,优质。辽参饺︰其实已经唔记得咗呢一味叫做乜野名,好食嘅,不过辽参同下面嘅酿肉因为始终质地唔同,所以要同一时间咬晒上下两样野有少少难度。虾干春菜煲︰很欣赏入面的雅支竹,师傅对食材的运用确实有一手。凤城五彩炒鱼面︰钟意佢唔太油,鱼面面质几好,配料亦炒得够香。瑶柱脆皮萝卜糕︰呢个都好食,不过比起其他的菜式,呢一个相对一般。甜品拼盘︰精致到唔舍得食,而且样样野嘅味道都好好,色香味俱全,完美嘅句号。
蟹粉小笼包︰蟹粉好香,味道浓,小笼包的皮够晒薄,优质。