2022-01-10
之前已经听过呢间咖啡店嘅大名,今次第5间分店开到嚟黄埔咁近我,梗系要去帮趁一下啦! 舖位有一整列向街既户外座位,背靠一整排落地玻璃窗,日光可以照到餐厅大部分坐位,啱晒狗主们带住毛孩🐶嚟打卡Chill下。而最重要嘅系⋯今次竟然俾小编撞到可遇不可求嘅柴犬店长之一:熊仔🦮「巡视业务」!!!!超级幸运!!!😍
《Deluxe Egg Benedict w/ salmon gravlax》🍳🐟$148Benedict一向都系蛋料理之中比较多工序的,首先水波蛋,要加一汤匙白醋后运用轻、柔、慢在滚水中煮,蛋嘅流心程度全取决于厨师嘅经验,呢间Coffee Shop就做得好好,一刀切落去流心蛋黄就蜂涌而出,正!! 🤙🏻Benedict另一个重点就系酸酸地嘅荷兰酱,荷兰酱属于牛油酱系、肥美的酱汁,主要由蛋黄和牛油打发而成,可以话系分子料理的鼻祖呢! 小编就试过自己整果时因为打拨不够,令酱汁稀溜溜。呢度嘅荷兰酱质地丰厚绵密,香浓柠檬衬上味淡黄色嘅荷兰酱,表现非常出色。加上标配嘅一大条烟三文鱼腩,烟熏味十足,肥美得嚟又啖啖肉,食得好满足。😚《Black Sugar Cheeseburger🍔》$158块牛一啲
块牛一啲都唔干唔嚡,几Juicy,肉味重,而且有两层,加埋都好厚身足两。配上半溶芝士、千岛酱、洋葱汁,极度邪恶😈!薯条属于扁粗身而且脆口🍟另外仲有芝士粒、番茄仔同埋沙律菜伴碟🥗,美观但份量较少,同埋小编觉得如果用黑醋作点缀都唔错,可以解去重芝士嘅肥腻感。
《Flat White☕️🥛》$40
佢地嘅Signature Drink每一款也代表著几只店主所养嘅柴犬不同既性格,并以此命名,不过小编今次冇点到,而系叫咗杯平实嘅Flat White🤍。呢度嘅咖啡一向系信心既保证,入口滑溜,咖啡豆味亦算香浓,咖啡拉花亦非常精美,啱晒打卡📸~
总结而言,Coffee Shop嘅价钱偏贵,份量偏少,但食物质素高, 同埋重点系市区少见呢啲动物友善餐厅,如果带埋自己心爱嘅毛孩🐶一齐嚟叹下咖啡☕️晒下太阳🌞确系一件乐事~