2019-10-05
日期:10月6日人数:3人数到大埔名物,不可不提呢间群记清汤腩。呢间野我真系由细食到大,应该都有十几年。爽腩河粉价钱由20几蚊食到而家$63 ,都仍然继续帮衬,可想而知佢系有几吸引几好食。以前餐厅系1:00开门,我哋一家人系会大概12:45去到排队,争取食第一轮。依家系开12点,假日系唔开门嘅。小店出品,味道绝对比相片好。一上嚟必须趁热先饮几啖汤,之后食爽腩。清汤底的确系冇以前咁浓郁咁有牛味,但依然系好好饮,亦都真系冇味精,饮完唔口渴。爽腩好有嚼劲,亦极富牛肉味。虽然有人话辣椒油好食,但我从来未落过,因为好够味。河粉系正常河粉,冇乜特别。小店环境就唔好要求咁多,但好干净卫生。服务都几好,好有人情味。因为都好多人排队,所以食完一般就会走人,不会再坐一会。
人数:3人