2024-06-11
Maru & J48 (中环)前身为Maru, 主打韩国菜,个人觉得喺香港真系系比较好食嘅一间餐厅! ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و环境同气氛都好chill, 墙上面画满涂鸦, 餐厅仲会不断播最hit既K-pop 音乐, 好适合朋友聚会不过唔系好多位,餐厅成日都好full, 唔想等1-1.5个钟先饭钱食到就记住要book枱啦😝————————————————感想:❆ Soft tofu stew 豆腐煲 $128豆腐煲好足料, 汤底浓郁👅豆腐质地超级滑嫩, 同个汤超夹,仲吸晒啲汤! 除咗豆腐,仲有好多蔬菜同海鲜配料, 非常丰富🦐❆Ban Ban chicken (half & half, soy sauce and sweet and sour) 半半炸鸡(酱油&酸甜) $198鸡肉嫩滑, 入味但唔会过分咸🐤调味做得好好, 炸鸡上面嘅炸番薯都好入味好好食食完会心谂: 早知嗌全份唔系半份啦!🤣❆ Seafood pancake 韩式海鲜煎饼 $148服务员会帮你切好,佢有一定厚度,唔会薄到得张纸咁, 煎得香脆但唔油腻, 海鲜份量好够, 见到系其中一个最多枱叫嘅嘢食🤚🏻❆ Black bean paste
————————————————
感想:
❆ Soft tofu stew 豆腐煲 $128
❆ Seafood pancake 韩式海鲜煎饼 $148
❆ Black bean paste noodles 炸酱面 $120
浓郁嘅酱汁同弹牙嘅面条捞埋好好食,即刻谂返起韩国嘅感觉!👵🏻
P.S 餐厅提供几种拌菜, 可以问服务员refill! 埋单仲送咗mentos薄荷糖!🍬
————————————————
整体:
✦ 价格: 4.2/5
✦ 味道: 4.5/5
✦ 服务: 4.1/5
✦ 环境: 4.3/5
✦ 再访指数: 4.4/5
Maru & J48 (中环)
地址: 中环苏豪士丹顿街48号地舖
营业时间: 星期一至六 17:30-00:00