2024-04-16
🍸为于中环兰桂坊附近,要按门钟上一楼,私隐度甚高,非常适合朋友/放工聚会。餐厅装修系复古+典雅风格,全部都系皮梳化座位,坐得好舒服, 好有情调。以人生甜酸苦辣咸作主题嘅cocktail,大部份嘅cocktail 都用上818 tequila reposado🥃Sweet很易入口嘅选择,用上芒果汁,椰青水, 饮落甜甜的,可以一杯接一杯咁饮🍺Brewdog punk IPA来自苏格兰嘅brewdog 精酿啤酒,有4款可以拣。我拣左Punk IPA ,带有浓香水果香味嘅啤酒花,口感清新仲有非酒精饮品,例如百香果绿茶可以拣。好足料完全唔系糖浆沟出黎美食主打台式料理,由凉拌小菜、饮酒必备嘅台式串烧到主食都有。🍡串烧(鸡软骨、牛舌芯、鸡皮)佐酒佳品,鸡皮串沾上浓香嘅汁烧,鸡皮烧得少少脆富弹性鸡软骨香脆惹味。牛舌芯比较浓味,烧得比较软身,个人觉得如果更爽吹会更佳🐥月见鸡肉棒以酒杯装住嘅月见鸡肉棒好特别,扫上烧汁嘅肉棒,配上浓郁嘅蛋黄汁,倍增满足感🐔口水鸡啖啖肉无骨嘅口水鸡件,鸡肉以慢熟烹调,所以食落口感滑嫩。麻辣酱汁爆惹味,鸡件上仲有粒粒花椒,麻香十足。◻️皮蛋豆腐嫩滑嘅冷豆腐上面铺满肉松,淋上麻辣汁
🥃Sweet
🍺Brewdog punk IPA
🍡串烧(鸡软骨、牛舌芯、鸡皮)
佐酒佳品,鸡皮串沾上浓香嘅汁烧,鸡皮烧得少少脆富弹性
🐥月见鸡肉棒
🐔口水鸡
◻️皮蛋豆腐
嫩滑嘅冷豆腐上面铺满肉松,淋上麻辣汁,知非常开胃同夏天嘅菜式。
🍚樱花虾牛舌芯饭
貌似卤肉饭,但居然系用上牛舌芯,店主介绍系一羹一羹卤水汁加落去整熟牛舌芯,超有心思。牛舌芯弹牙爽口,卤水汁好香浓,捞饭食一流!
以后去SOHO除左西餐之外,多左台湾野可以选择!