2022-01-10
天气凉凉地,最啱打边炉!今晚同同事去咗公司附近嘅”养心殿”打下边边😜我地一行6人,被安排坐较入嘅位置,长身6人枱,用中国风嘅木分隔开,仿如自己包箱般,私隐度几高。不过,整体感觉有些迫,每张枱相隔位置不多。我地点咗鸳鸯锅(麻辣同养生),手切肥牛、雪花肥牛、响铃、手工丸并盘、虾丸、准山面、嘉美鸡、有机玉米、生菜同-A菜。另外,仲点咗几样熟食,有墨鱼饼、酸菜鱼同炸鸡软骨。大部分食物都正常水准,反而酸菜鱼同炸鸡软骨有少少惊喜!酸菜鱼鱼块够多,好滑,唔腥,好入味,下面仲有好多宽粉。而炸鸡软骨好香脆,做餐前小食最好不过。记得以前酱料比较多选择,但依嫁只有基本的豉油、生熟蒜、葱、辣椒、花生、芝麻,连一般打边炉必有嘅花生酱、沙茶酱之类嘅酱料全部都冇。呢方面可能要改善下!