2020-08-23 3873 浏览
台风将近,放工嗱嗱声买外卖返屋企医肚,拣咗位于如心广场嘅呢间台湾菜,刚开张嘅时候食过,印象唔错,而家外卖自取仲有九折优惠。餐厅嘅抗疫菜单选择虽然唔算多,但台湾菜中最常见嘅盐水鸡、药膳排骨、盐酥鸡、红烧牛腩同卤肉饭之类都应有尽有,而且小食同饮品选择众多,价钱亦算合理。外卖盒分成上下两层,上层系白饭,下层系𩠌菜,唔怕汤汁喺返屋企途中会倒泻,非常贴心。蓬莱米煮成嘅饭够香而且有咬口,洒上少量黑芝麻更加香口;主角红烧炖牛腩够软腍入味,配菜方面有红萝卜同白萝卜。药膳排骨真材实料,骤眼睇都有杞子、红枣、圆肉同党参,排骨肥瘦适中,药材味道香得嚟唔会太重,感觉滋补。炸物拼盘有齐花枝丸、甜不辣同地瓜条,份量两个人分享刚刚好。甜不辣嘅口感有啲似鱼饼,大大件,爽口弹牙。花枝丸口感同样弹牙,夹杂住少量花枝粒,令口感更丰富。整体嚟讲餐厅嘅外卖便当质素可以,价钱亦合理,如果份量再添啲就更加好,疫情之下能够享用到简单嘅台湾风味,而且干净卫生,即使系外卖便当,都已经系一份福气。

药膳排骨

炸物拼盘

炸物拼盘有齐花枝丸、甜不辣同地瓜条,份量两个人分享刚刚好。
炸物拼盘

甜不辣嘅口感有啲似鱼饼,大大件,爽口弹牙。
炸物拼盘
花枝丸口感同样弹牙,夹杂住少量花枝粒,令口感更丰富。

15 分钟 (外卖自取)
药膳排骨