2023-09-05
今日收工约埋老友系屯门食晚饭,老友突然话想试下鼎泰丰,相信大家都知鼎泰丰系台湾好出名既餐厅,但主打上海菜,有点奇妙,去台湾玩时未食过,黎左香港今次都系第一次试。位于屯门vcity呢间分店环境都真系几大,装修同座位都好光鲜坐得都几舒服,始终系行中高档路线既餐馆。茶位就每位11蚊,坐底后睇下餐牌,其实款式黎讲无话特别多,主食都系上海面同炒饭,只系咩配菜,小菜类有几款,其他都系小笼包之类既点心同比较有特色晚既中式甜品。绍兴酒醉鸡先黎个醉鸡做前菜,平时出面食既醉鸡多数用绸酒,用绍兴酒晚既酒味都几出,鸡除左翼既部分都去左骨,食起上黎都方便而且食唔到有碎骨,师傅斩得几好,鸡皮爽滑鸡肉都几嫩滑,系唔错既餐前小食。高汤炒芥兰苗老友话想食菜就叫左碟芥兰,芥兰系炒得几爽脆不过就带点苦味,最近d菜可能唔太靓就算自己买返去都差唔多,扣返dd分。炸猪排蛋炒饭猪排有点失望既系唔似一般系上海菜食开既酥炸猪排,无左香脆既口感,但肉质都算松化。蛋炒饭正常发挥,饭量唔算好多,如果再干身少少最更好食。酥炸虾饼呢份虾饼有d惊喜,外皮真系酥炸所以口感好酥脆,虾饼本身无乜调味比较淡,但跟果个唿汁就系灵魂,非常夹,推荐一食。小笼包
绍兴酒醉鸡
高汤炒芥兰苗
炸猪排蛋炒饭
酥炸虾饼
小笼包
黎鼎泰丰点可以唔试佢地既招牌小笼包架,小笼包款式得4款,我所以台湾系有好多款的,今次我地就试返最传统既,小笼包都算皮薄,包得住汤汁。
鸡丝虾仁春卷
春卷新鲜炸起包得好实净,外皮香脆馅料都几丰富,钟意食香口野既我俾好高分。
核桃松糕
老友话想试呢个甜品就试下,松糕口感好软糯几痴牙,唔似松糕,馅料系核桃同有d莲蓉,味道系唔错但口感不太岩我。
整体黎讲今日食呢餐都几满意,价钱都唔算过特别贵,3人行人均都2百左右,当然比起台湾当地质素一定有所分别,但以中高档上海菜黎讲我会有下次。