2023-06-07
经过沙田见到新开既台式手摇店, 见有钟意既芋头同芋圆配搭💜当时人又唔多就去买黎试下, 毕竟而家台式手摇店开到成行成市, 要突出除左味道之外, 特色饮品亦要够特别吸引顾客🤭由排队买到拎得都系用左5分钟左右, 好快手。彩小芋紫芋冰沙 $48呢杯冰沙材料好多, 包括有紫芋冰沙、仙草冻、彩小芋啵啵🍭同鲜奶🥛饮落有清淡既芋头味, 系去台湾饮到既传统古早味既芋头味🤤仙草冻非常之滑溜, 口感好似布甸咁滑。彩小芋啵啵姐系迷你版既芋圆, 同珍珠差唔多大, 好烟靭好好咬🧋所以呢杯手摇既口感层次好丰富, 而且配搭得分明, 知道食到边款配料。由于有咁多唔同配料, 成碗糖水咁, 饮完真系好饱😆冬瓜柠檬 $30由于当日都好热🥵所以亦冬瓜柠檬消消暑🍋由于甜度固定, 习惯左少甜都冇计,唯有叫少冰。饮落唔会好甜, 亦唔会有死甜既感觉, 应该系冬瓜本身既清甜🥒再加上柠檬既酸, 夏天饮呢杯真系好消暑。
彩小芋紫芋冰沙 $48
冬瓜柠檬 $30