2019-01-25
对于新界人的小胖子🐷来说,沙田是一个有好多舖头可shopping 又有多野食云集既地方🧚🏼♀️系新城市广场1楼发现开左间台湾餐厅⍟三星台菜食堂⍟岩晒我啦~~近排好想食台式野唔知你地有冇谂过鲁肉饭同海胆饭系可以мιχ埋一齐食呢😏小胖子🐷就无谂过,喔间 “三星台菜食堂”好有创意呀!日式加台湾风味一次过呈现出来😝海胆鲁肉饭 $158海胆有2款,份量亦有好多,最中间系平时食开海胆既ѕιzє,第2款可能称得上巨大呀🤩大块好多🤤仲有啲三文鱼子和半只溏心蛋,整体好鲜甜❗️而台湾风味既鲁肉肥瘦均匀...无谂过两者可以咁夹~~红烧三星面 $82原本系谂住叫珍宝嘅,店员好好呀☺️佢提醒我哋珍宝材料既两培份量。由于我哋叫咗个海胆饭所以建议我哋唔需要叫珍宝....汤底叫咗鲜茄,有好多蕃茄粒😍钟意食蕃茄嘅人唔可以放过阿,汤底食落都系会有少少辣嘅,所以唔食得辣嘅人是要注意喔⚠️叫左冬粉因为未食过觉得几特别!牛筋、牛𦟌、牛肚,每样都大大旧黑糖冬瓜 $22加多$5要芦荟,饮落嘅时候会有啲赵口,而且好钟意食芦荟😆叫左少糖走冰,饮落去都有甜味,冬瓜味浓刨冰有4、5、6、7款配料和八宝刨冰🍧选择我就叫左刨冰🍧5款就$58配料系自
岩晒我啦~~近排好想食台式野
海胆鲁肉饭 $158
海胆鲁肉饭
红烧三星面 $82
黑糖冬瓜 $22
刨冰有4、5、6、7款配料和八宝刨冰🍧选择
我就叫左刨冰🍧5款就$58
配料系自己选择嘅,我就拣左芋圆、黑糖水晶、粉圆、寒天晶球、爱玉。
🌟小小的温馨提示:因为芋圆系用面粉整嘅,刨冰冻会令芋圆变到好硬,咬落既时候无左芋圆既烟韧感,所以我聪明左下次食冻野唔好叫芋圆🤓而粉圆就是珍珠,有3只味黑、白和黄...
啲冰系淋满左黑糖,每啖冰都食到黑糖味🤤黑糖味劲浓👍🏽👍🏽赞呀~赞呀~
刨冰
呢间台式食肆会令我回头再来💕