2017-12-31 3486 浏览
一直都听到话皇仁旧生会嘅中菜好好食,今次因为朋友系旧生嘅关系,终于可以一尝所愿啦!上菜之前有啲小食,分别有炸鱼皮同炸腰果,对我来讲,炸鱼皮我都算食得几腌尖。呢度完全唔会过分调味,鱼皮同埋腰果都冇油益味,鱼皮够薄够脆真系好味道!平时出去食小菜,有时都会食下炒鸭菘,今次呢就系食炒鸽菘,用新鲜爽脆嘅生菜包住,除咗鸽菘之外,仲有一啲腊肠啊西芹啊等等,食落去口感非常唔错!我系一个唔钟意食熟蚝嘅人,但系呢一个蜜饯金蚝真系令我欲罢不能⋯⋯只蚝完全冇腥味,外层炸得酥脆,加埋个桂花糖挂上去啱啱好,唔会话好甜好腻咁。识得我嘅人都知道我系无汤不欢。之前朋友问我,例如呢度食饭想饮乜嘢汤,我以话不说就话要杏汁猪肺!去过好多唔同嘅地方饮呢一个汤,都好失望,就知道呢个汤系一个手工汤,唔容易可以煲得好味!呢度呢个汤我饮咗三碗,年金唔钟意饮杏汁嘅大少都忍唔住清晒!可想而知呢个汤系几咁好味吖冬天系食蟹嘅季节,呢一个蟹粉扒豆苗,底层仲有啲豆腐喺度,捞埋嚟食真系绝配!接着嚟嘅就系斑球两味。前者用上杞子红枣云耳陈皮嚟蒸,想像唔到佢啲配菜都咁好味,啲杞子同埋红枣非常甜,云耳又吸哂啲鱼汁。而且啲鱼蒸得刚刚好, 唔会过火!后者就系用

炸鱼皮

炸鸽菘

糖桂花蜜饯蚝

杏汁猪肺汤

蟹粉扒豆苗

红枣云南云耳蒸龙趸

美极煎斑腩

接着嚟嘅就系斑球两味。
后者就系用美极嚟封煎,走一走油,再加美极嚟封煎!够干身,又够味,食落下时仲有炒炒脆

椒盐陈皮虾

呢个椒盐陈皮虾,又系炸得非常香口,绝对唔会有过多嘅油仲留系只虾度!

脆皮炸子鸡

呢个脆皮炸子鸡喺呢一度叫做镇店之宝相信都唔会话夸张!睇下个皮啲色几靓!咬落去一滴滴嘅汁流出嚟,超级juicy !

潮式炒饭

潮式炒饭都系呢度嘅拿手菜,炒饭煮得好一啲都唔容易,要干身得来又要有少少油挂喺面先至好食!佢完全拿捏得好好!每一啖炒饭咬落去都有啲葱呀蛋呀炸虾米呀咁,口感丰富

腰果露

一行12人,其实食到中间都已经饱饱地,因为真系好足料份量好够。但系,见到呢个滑捋捋嘅腰果露,真系忍唔住要清哂佢呀!又香又浓又滑,好味道!绝对系呢餐完美嘅句号啊
2017-12-09
炸鱼皮