2017-12-22
🍲Series: #FoodFam主食系列👨🏻💻Admin: #FoodFamUncle.Openrice 话佢系日本菜,其实 Kikusan 系包哂中国菜同日本菜。中式嘅有抄手、中式饺子、担担面,日式则有鱼生、刺身、卷物、乌冬,但佢又唔系 fusion 㖞。Fusion 菜系将两种特色结合系一款菜式上面,但呢到只系同时 serve 两款菜。.将结语放前,其实食嘅时候,我都觉得有点儿奇怪,食食下鱼生突然隔离食件小笼包,转头食完串烧再要扒多两啖辣鸡饭,咁样跳黎跳去其实好影响用餐个 flow,但如果大家只求一次过满足哂三个愿望就当然无问题。.🐔 辣鸡肉碎温泉蛋饭 $88小小辣,好开胃好惹味,温泉蛋嘅存在意义反而唔太重要,事关佢太细只,捞完跟本唔见左。反而佢令我念起我系台北食过一味花椒烧蛋,满满嘅花椒炒肉碎,加两大只太阳蛋,蛋汁沟埋肉,辣味得以中和,一大盘我扒到汁都无得剩。讲返 Kikusan,鸡肉碎炒到焦脆,口感一流,但当然其实系咩肉已经唔会食得出。唔计价钱,我最钟意就系呢一味,但系 $88 嘅价钱,又唔系旅游嘅态度,自然会有点儿却步。.🐷 豚肉小笼包 $48都算唔错。好易蒸唔熟嘅尖顶都
👨🏻💻Admin: #FoodFamUncle
🐔 辣鸡肉碎温泉蛋饭 $88
🐷 豚肉小笼包 $48
都算唔错。好易蒸唔熟嘅尖顶都系一咬就烂,入面有汤汁,肉唔太咸,都可算「皮薄馅靓」。有一败笔系跟埋黎嘅姜丝竟然系求其切左几刀,跟本仍然都系一大块。无姜丝一啖吞落去,自然感觉唔够完满。
🍣 Kikusan 卷 $68
朋友极力推介,其实即系一份碎吞拿鱼腩卷,topped with 三文鱼子、海胆、葱丝。所有材料份量充足,啖啖碎鱼腩,三文鱼子多到泻。细嚼几粒鱼子,都算唔错,起码都有鲜味而且唔腥。唯一系海胆嘅参与令到我觉得佢画蛇添足,口感上同多左旧酱无分别,味道上好易比其他野 overpower,所以我宁愿拨开佢,之后先慢慢食。
🍖 烧鸡肝 $28、烧豚腩 $28
合格之货。味道唔会令人意外,亦唔会觉得好差,$28 会有些少唔抵嘅感觉。
🍱 鱼生饭 $138
满满嘅鱼生粒,份量相当充足,细味每款鱼生都尚算新鲜但又未至突出。合格。
佢其实唔系唔好味,但又无乜出色表现令人觉得佢 overprice,但又始终佢都系 Hysan 入面,我估大半都去左比铺租。以铜锣湾嘅中心黎讲,性价比都已经算系唔错,起码一个人黎食想饱都只系几十蚊埋单。
佢其实唔系唔好味,但又未好味到我会特登返去揾佢,而且我觉得最惹味嘅鸡肉碎饭其实都 $88,咁基于荷包著想,我都只好比...
2⃣ 经过可能去食 💁🏻♂