2021-11-01
食吉列猪扒我首选呢间,价钱虽然贵啲,今日响中环食,价钱仲要比其他分店系贵,我都唔知点解,可能IFC租太贵,但系都冇办法啦,鬼叫我想食,之前食过觉得真系几好食,又有即磨芝麻配酱料,白饭椰菜又任食,啱晒我呢个大胃王,唔好以为椰菜系下栏嘢,加咗佢嘅柚子醋一齐食,真系好食到要不停添加先够食😂😂▪️前菜三点盛 🥗$98自选前菜拼盘,可以从10多款前菜中拣3款呢个几抵食,因为每款单点要40几蚊▶️醋蕃茄酱汁酸酸咪咪,加上日本清甜大番茄好细心已经去咗皮,非常好吃开胃▶️薯仔沙律薯仔沙律都系我食日本菜必点嘅食物薯仔切得好幼细,但仍然有粒粒口感加上切粒红萝卜同埋少少洋葱,配合埋份量刚好嘅沙律酱,好味▶️吉列薯蓉吉列外层炸得脆脆,里面薯蓉系一半蓉一半薯仔粒粒,好有口感,唯独系唔够味要加佢哋嘅海盐会比较好味▪️定食二人前🍱 $ 528▶️三款吉列炸物(猪扒,猪柳,大虾)吉列外层绝对唔会失手,炸粉厚薄适中绝对唔油,薄薄嘅吉列包住唔同食材💛🐷猪扒松软无比,略带少少肥,咬落去松化软淋,好好味,最钟意食🐽猪柳就比较瘦啲冇咁肥美,但系肉质好弹牙呢两款猪加上芝麻猪扒汁一齐食,超正🦐大虾都非常正,大大只爽口弹牙,加埋自家制嘅沙律酱一
▪️前菜三点盛 🥗$98
自选前菜拼盘,可以从10多款前菜中拣3款
呢个几抵食,因为每款单点要40几蚊
▶️醋蕃茄
酱汁酸酸咪咪,加上日本清甜大番茄
好细心已经去咗皮,非常好吃开胃
▶️薯仔沙律
薯仔沙律都系我食日本菜必点嘅食物
薯仔切得好幼细,但仍然有粒粒口感
加上切粒红萝卜同埋少少洋葱,配合埋
份量刚好嘅沙律酱,好味
▶️吉列薯蓉
吉列外层炸得脆脆,里面薯蓉系一半蓉
一半薯仔粒粒,好有口感,唯独系唔够味
要加佢哋嘅海盐会比较好味
▪️定食二人前🍱 $ 528
▶️三款吉列炸物(猪扒,猪柳,大虾)
吉列外层绝对唔会失手,炸粉厚薄适中
绝对唔油,薄薄嘅吉列包住唔同食材💛
🐷猪扒松软无比,略带少少肥,咬落去
松化软淋,好好味,最钟意食
🐽猪柳就比较瘦啲冇咁肥美,但系肉质好弹牙
呢两款猪加上芝麻猪扒汁一齐食,超正
🦐大虾都非常正,大大只爽口弹牙,加埋
自家制嘅沙律酱一齐食)沙律酱里面有好多料
但唔系好知道系啲乜嘢材料,我食到有蛋白同洋葱)总之就系好味
▶️面豉汤
比正常面豉汤浓厚,而且好多料,豆腐,油掦,葱,仲有蚬,好可惜冇得无限添饮😂
▶️渍物
我唔太钟意食嘅嘢,但一定有人帮我搞掂
▶️椰菜丝/白饭任添
白饭当然采用日本珍珠米,虽然好食,但我无能为力,只能食到一碗,但同行的老细,食咗两碗半🤭,椰菜丝刨得幼细,加埋酸醋沙律汁,
真系唔好意思我feel左两次🤷♀️
▶️甜品>西瓜
正常清甜,为用餐的终结画上完美句号💛