2016-02-15 256 浏览
除咗老婆整咗两底素萝卜糕自用之外,今年食到嘅萝卜糕仲有嚟自美心及功夫点心,后者另文再讲,晌度先分享吓美心嘅「瑶柱萝卜糕」,喺表姨甥大量买入佢啲萝卜糕券再转手卖俾我哋一班亲戚,所以,平市面再平多少少 。打开包装,糕面铺有好多瑶柱丝、腊肠粒同虾米。切开后,见到一丝丝萝卜幼条,不过,切嘅时候,感觉质感比较削身,切起嚟较易散。而包装袋背后有教点煮,可以煎,亦可以原底蒸15分钟,因为原先已打算煎嚟食,所以一起手都已经切成一件件,不过,切咗就觉得蒸嘅效果会比较好啲。咪睇佢好似细细个,一个足有850g,即喺近两磅,煎出嚟有一大碟 。味道方面,其实都唔错,好有萝卜嘅清甜味,加上材料足,口感丰富,又有丝丝萝卜,口感更实在 。不过,晌拆开包装时,顺便睇睇有咩成份时,就略嫌有好多化学嘢或调味剂,大抵因为想保存得好啲,令质素稳定啲,但感觉始终都无咁天然!美心始终喺本港嘅一个大品牌,以往嘅出品都一向不俗,「美心」个名犹如吉星,不过,个人而言,今次个萝卜糕只属中规中矩,晌小弟心中,则未能高照。
外卖自取
$20 (早餐)