2018-02-27
小妹食吉野家,通常都系匆匆食个快饭,医饱个肚就算,啲牛肉饭、鸡饭、野菜饭、三文鱼饭系咩味,我真系唔知,因为食快餐就系要快,话之佢咩味!不过原来吉野家都有值得慢慢叹嘅美食,自从佢推出高质鳗鱼饭之后,进入寒冷冬日,竟然推出「波士顿龙虾火锅」,实行食得招积,叹得高质。不过话晒系快餐出品,质素又如何?小妹试食完同大家汇报一下!话说小妹同朋友特登约埋去试食,个餐一到,小妹即刻心心眼,因为真系大大只波士顿龙虾喺眼前呀!仲要大过同长过只手掌,小妹即刻磨拳擦掌准备开餐。点知打开只龙虾一睇,竟然系冇橙色膏嘅,我忍唔住望吓隔离𠮶枱一家三口,佢哋都系嗌龙虾,但佢哋𠮶只有大大嚿橙色膏喺入面呀,小妹即刻面色一沉,觉得非常唔公平,不过咁又点?如果命运能选择… …呢啲就系命,所以嗌呢个火锅之前,要睇彩数,如果你好介意有冇膏,不如自己去超市买有膏嘅返屋企打边炉仲开心。好唔容易等啲汤滚,小妹就食住锅入面啲料先,有两只虾、几块「黄牙白」、两块鱼腐同一注金针菇,连冬菇都唔见咗,朋友𠮶锅就有大大只冬菇!比起大家乐嘅蔬菜盛盒真系有啲输蚀。小妹夹咗啲菜食,汤底味道冇大家讲嘅龙虾味浓,可能又系睇分店位置同彩数,但呢个价钱,食到少少
好唔容易等啲汤滚,小妹就食住锅入面啲料先,有两只虾、几块「黄牙白」、两块鱼腐同一注金针菇,连冬菇都唔见咗,朋友𠮶锅就有大大只冬菇!比起大家乐嘅蔬菜盛盒真系有啲输蚀。小妹夹咗啲菜食,汤底味道冇大家讲嘅龙虾味浓,可能又系睇分店位置同彩数,但呢个价钱,食到少少龙虾味,都算OK,之后小妹就想碌龙虾,但系我即刻停咗一停,心谂:个龙虾钳咁硬,佢又冇预先敲碎啲壳,又冇畀拆壳钳我,唔通我要用牙咬?于是我就同朋友睇吓隔离一家三口点样食,唔通人哋有钳,而我哋冇?始终系咁搜寻人哋张枱好唔礼貌。
「咔嚓」
突然,听到隔离劲大声,原来个爸爸真系勇到用牙咬,坚系令我大开眼界!我即刻耍手拎头冲去攞餐部问佢有冇钳借畀我(纯粹搏一搏),点知店员用亲切嘅笑容同我讲:「有呀!」然后就将个拆壳钳递畀我,我差啲感动到想喊,我啲牙唔使牺牲喇… …当我攞住个钳返埋位嘅时候,个一家三口已经KO晒成只龙虾,但见到我攞住只钳,个爸爸坚系呆咗,对唔住呀,我赶唔切帮你… …不过我相信有好多人都唔知吉野家有钳借畀大家,所以全部都系用牙咬,所以小妹一知道,就即刻PO文话畀大家知!
至于龙虾嘅味道,咪就系同一般嘅雪藏龙虾一样,所以都OK嘅!不过值得一赞嘅系,小妹嗌咗公仔面打边炉,出到嚟系成包出前一丁咁上,最后小妹食唔晒,成包公仔面攞咗番屋企,唔使做大嘥鬼!