2022-08-15 1749 浏览
又喺一篇行山后嘅茶记食评,今日最高温上到34°C,但都无惧炎热嘅天气,只因一股热血。呢次挑战一下屯门青山,再经青山腹地到良田坳(港版大峡谷),最后落返良景邨下午茶。虽则今次人脚强,都行咗4个钟,但都比预期5个钟少,行完真喺几攰吓,简单见到近轻铁站有家茶记「嘉华餐室」,谂都唔谂就标入去。 平常去到啲茶记,一到下午茶时段都会有几多客,尤其啲屋邨,就更多,不过,星期六嘅3:00pm入到嚟,成个场唔多客。不过,装修唔错,光猛摩登,无话残残旧旧,加上地方大,少人啲就仲安心啲,我哋志在有个舒服嘅环境摊抖吓,补充吓体力。 呢个时间嚟,焦点就放晌啲下午茶餐啦,不过,午餐都仲有戈供应,此外,仲有堆常餐、全更天候欧陆餐。 有别一般茶记,基本餐具都放晒晌枱面藤篮内,而唔喺枱侧啲暗格柜桶,此外,枱上仲放咗啲基本调味料。 咸牛肉炒蛋厚多士 $36今次唔食菠萝油喇,因为除早餐外,行程上无乜点食过嘢,有少少饿,所以,拣咗份中型份量嘅厚多士。睇样真喺做得几靓仔,啲滑蛋炒得嫩滑,咸牛肉亦落得无手紧,咸咸香香,配多士几唔错,喺嫌块厚多士好似无乜点烘过咁,唔太脆口。 热奶茶因为铺内冷气够,行山时又补足水,所以,点杯心水嘅热
。
咸牛肉炒蛋厚多士 $36

咸牛肉炒蛋厚多士
咸牛肉炒蛋厚多士
热奶茶

因为铺内冷气够,行山时又补足水,所以,点杯心水嘅热奶茶都OK。去茶记饮餐饮奶茶喺小弟嘅必然之选,亦喺最稳胆嘅选择。眼前嘅热奶茶个人而言,只可以讲喺OK,茶底喺有水准,芳香馥郁,只喺丝滑度一般。
热奶茶
我哋一班行山友成日讲笑,行山喺前菜,叹下午茶先喺主菜,讲真,出一身大汗,筋骨舒展吓,几攰都好,叹叹冷气,食个茶餐,真喺爽晒