2024-09-27
人哋话早起嘅鸟仔🐤有虫食🐛,所以一大清早就带妈妈去油塘大本型𠮶边揾早餐食😚。然后就见到一间妈妈有兴趣嘅茶餐厅,茶记研究所。佢嘅店名睇落好似对食物有一定嘅研究😏,我同妈妈就嚟试一试😌。环境🏠装饰复古得嚟有啲摩登,环境舒服,服务员都好友善,食得比较开心🙂香煎猪扒(配火腿、茄汁豆、多士、煎蛋)$45💵猪扒嘅熟度适中,整块猪扒好大块🥩,我老婆都食唔晒嘅份量,非常有嚼劲👍🏼,猪味都好浓,口感唔会太硬亦唔会太干,整体食起嚟唔会腻😋,适合推荐俾大家。配菜茄汁豆酸酸甜甜嘅味道好开胃🫘,搭配火腿片,口感十足。煎蛋边食蛋白边享受蛋黄汁🍳,系早餐必食食物之一。最后当然系多士🍞。卖相睇落虽然好普通,但系酥软度同香甜度令人非常满意,真系好好食。😘沙嗲牛肉即食面🍜(配肠仔、炒蛋、多士)$42💵即食面好有弹性,真系有研究过点样煮即食面,汤汁都好浓郁好饮。主角当然系沙嗲牛肉,充满沙嗲味嘅牛肉咬落去好有嚼劲,又有浓浓嘅沙嗲味但唔会完全盖过牛肉味,值得一试。搭配非常好食嘅多士🥪,金黄色又好食嘅炒蛋🥚,美味又可口嘅肠仔🌭。真系食得好享受,呢个早餐。💯热 Latte☕️ & 热奶茶☕️热辣辣嘅Latte仲有拉花,口感非常滑顺,咖
环境🏠
香煎猪扒(配火腿、茄汁豆、多士、煎蛋)$45💵
沙嗲牛肉即食面🍜(配肠仔、炒蛋、多士)$42💵
热 Latte☕️ & 热奶茶☕️
热辣辣嘅Latte仲有拉花,口感非常滑顺,咖啡味都好浓郁,饮落去好提神。🤓
热奶茶感觉好丝滑,香纯,奶香绵绵嘅,好好饮。😀
喺呢度,不止可以食到中式早餐,仲可以食到西式早餐。值得一试!❤️🔥