餐厅: La Parole
资讯:

2018-09-28 277 浏览
做善事又食到好好味嘅法国大餐,真系有意义得嚟,又食得好开心!请紧嘅系呢间位于上环嘅La Parole。呢间餐厅同社会企业合作,扣除成本开支后,全数拨捐非牟利机构: 庭恩儿童中心,以帮助低收入家庭有语言障碍嘅小朋友。Menu只有两个选择,分别系5道菜同6道菜。而一点完餐,就送上餐包,除咗盬牛油,仲有黑橄榄酱同蕃茄蒜蓉酱,我哋就最钟意盐牛油,简简单单够晒开胃。龙虾蟹肉小红萝卜碎卷用上爽口弹牙嘅新鲜龙虾肉,配上一丝丝嘅蟹肉,卖相精致,配埋新鲜芒果酱或蛋黄酱,令味道浓厚,鲜味更突出!烤乳猪配法国新薯乳猪皮脆卜卜劲香口,而肉质十分细嫩,形成强烈口感上嘅对比。三款酱汁包括用新鲜水果打造,微甜嘅蜜桃川椒酱、辛辣嘅蜜糖芥末酱同中式传统海鲜酱。每款酱都各有特色,而我哋最钟意就系蜜糖芥末酱,令猪肉味更突出,加上油脂唔多,唔会食到腻。新鲜龙虾汤上枱已经闻到浓烈嘅龙虾味,酒红色嘅汤色,龙虾味超浓,汤底够厚身,感觉到餐厅绝不吝啬龙虾,将精华完全融入汤之中。香煎白鳝白鳝新鲜厚肉,超弹牙,油脂丰富,一啲都唔味腥!配上特制柚子汁,淡淡嘅柚子味,简约得嚟,无盖过白鳝嘅鲜味,更显大厨功架。黑加仑子雪葩食到中段,餐厅送上黑

黑加仑子雪葩
食到中段,餐厅送上黑加仑子雪葩,作为醒胃之选。店员细意加上gin,更带出黑加仑子嘅鲜爽味道。

香煎法国夏洛莱顶级牛柳
A姐主菜拣咗三成熟嘅牛柳,控制得好好,唔会煎到太老,嫩滑无比,加上墨汁海盐,令牛味更香浓,啖啖都充满肉汁!配菜有大蘑菇同长青豆。

橡果西班牙黑毛猪
而我就拣咗店员推介五成熟嘅橡果西班牙黑毛猪,更食得出猪嘅肉香味。肉质软腍,配上鲜菠萝肉嘅菠萝肉桂酱,令猪肉嘅油腻感大大减低。味道大大提升。

香橙梳乎厘
哗!好大个呀!顶层皮烤到微焦,好香口。而中间入口好松软,充满空气感,好软棉棉,好幸福呀!配上香橙雪葩,够晒丰富。

Leonidas Chocolate Cake
朱古力香滑味浓,仲用咗微微带苦嘅dark chocolate,唔会太甜,仲好有层次!

By A姐M佬 玩乐日记  aandmdiary.com
2018-09-26