2019-10-06 2742 浏览
今日生日,屋企人拣左依度同我庆祝,仲要之前系保持神秘,去到先知原来佢地BOOK左依度,真系俾左个惊喜我!龙景轩依间米芝莲3星餐厅果然名不虚传,由一入门口的接待,餐厅里面的布置,侍应的招呼安排,到食物的质素,都令人无可挑剔的感觉。难得黎到,当然点左几味出名的菜式,印象最深刻的就有龙带玉梨香、皇汤鸡丝羹、鲍罗万有同红炆原件星斑腩。皇汤鸡丝羹,真系几乎系我食过最浓郁的鸡汤。感觉系好似有十只鸡煲埋一小碗,鸡系咩味,佢就系咩味咁。虽然佢系金黄色好似鸡油咁黄澄澄咁,但其实佢一D都唔肥腻,真系一个好特别的体验。然后鲍罗万有就系每位一盎,有鲍鱼、花菇、海参、发菜、蹄筋等等,全部海味都炆得好稔好入味。依个岩哂心多嘅人,因为叫依个菜就可以一次过试哂咁多种海味。红炆原件星斑腩,依个系有骨的,但我地就系喜欢,尤其系鱼腩同鱼骹的位置非常嫩滑。鱼的质素非常高,新鲜,份量多,而且红烧的烹调手法冇盖过鱼本身的味道,是好精彩的一味菜。虽然依度价钱当然不便宜,但质素实在高,有重要日子都值得黎试下。多谢哂!

• 红炆原件星斑腩