2023-09-05
一直有听闻呢度系好酒好蔡老板嘅兄弟,主理嘅平民版,好蔡馆,打完8号风球之后特登过嚟撞吓彩数,睇吓有冇位,果然Walk in,就有位啦!原本充满期待嘅一餐,但系最后比侍应搞到一肚气!首先建议大家多人会可以叫到多啲嘢食,因为我哋两个人第一次嚟,所以想问吓侍应有咩推介?点知侍应就话: 系呀,你哋两个人系食唔到啲乜嘢㗎啦,食蚬啦。然后我哋问佢卤水系咪有拼盘嫁,侍应竟然答我哋,拼盘咪自己拼啰,原来即系叫我哋每样单点咁拼返起嚟!😅😂其实如果冇可以直接答冇,今时今日咁嘅服务态度真系唔系好得!中肯啲,讲番野食我哋叫咗花甲$198 (细)同埋卤水鹅肝 $88个花甲都算新鲜同埋整得好靓,但系味道来讲其实绝对系屋企都整到,纯粹系加咗啲豉油鱼露同埋浙江香醋,洒上芫荽同埋香葱,食过一次就算!反而个卤水鹅肝做得好好,鹅肝非常之鲜嫩,而且卤水入味,卤水味好浓郁,但系又唔会太咸,差啲想再叫多份然后我哋又叫咗蚝饼$ 138同埋卤水鹅片$268蚝饼就不过不失啦,同所有去潮州舖头食嘅蚝饼都系差唔多卤水鹅片嘅份量都几大,但系啲鹅片就唔会话好嫩滑,正常发挥另外我哋仲叫咗一个比较特别嘅炖汤咸柠檬鸭肉汤$38味道好特别,估唔到咸柠
原本充满期待嘅一餐,但系最后比侍应搞到一肚气!
其实如果冇可以直接答冇,今时今日咁嘅服务态度真系唔系好得!
中肯啲,讲番野食
我哋叫咗花甲$198 (细)
同埋卤水鹅肝 $88
然后我哋又叫咗蚝饼$ 138
同埋卤水鹅片$268
蚝饼就不过不失啦,同所有去潮州舖头食嘅蚝饼都系差唔多
卤水鹅片嘅份量都几大,但系啲鹅片就唔会话好嫩滑,正常发挥
另外我哋仲叫咗一个比较特别嘅炖汤
咸柠檬鸭肉汤$38
味道好特别,估唔到咸柠檬同鸭肉都几衬.饮落去几润喉
潮州蚝仔泡饭$88
值得一赞嘅系啲蚝仔好饱满同埋新鲜,啲碗泡饭都份量好大够四个人share。
最后两个人埋单都食咗$900
$900喺香港嚟讲真系不足为奇,但系我冇预计到自己要受到好似茶餐厅咁嘅对待。
见到小红书有好多人推介呢间餐厅,都有几个内地人嚟食,但系如果继续维持咁嘅服务态度,就算嘢食几好食都好,我都唔会再去帮衬!