2012-12-07
因为好友生日,三女相约到于晚饭前到中环摆花街这间Jean-Paul Hévin Boutique et Bar à Chocolat友人一早致电订台,但奈何当天实在无法尽时出席下午三时店员致电查问是否仍需为我地留座,十分体贴最后我地四点几先到达抵埗都有点唔好意思,迟左成个钟但店员仍面带笑容,指仍然有为我地预留张台店铺分上下两层,下层display柜摆满朱古力和macarons上层才有桌椅招待堂食客人,唔洗比路过的人眼望望我地被安排一张近窗的四人座位随后同一有礼貌的店员为我们拿来四杯水及餐牌Jean-Paul Hévin Boutique et Bar à Chocolat是有供应下午茶的款式都几多,光是下午茶已经有三、四款另外仲有a la carte的sandwich、cut cake等等~不过佢地的下午茶份量真系好少...最后我地order左一份tea set、一份le club sandwich、一件cut cake饮杯除左tea set包括的一壶茶之外,我地另外再点多左两杯咖啡Set 4。JPH Cake Epicure (half size) & Safi (half size
友人一早致电订台,但奈何当天实在无法尽时出席
下午三时店员致电查问是否仍需为我地留座,十分体贴
最后我地四点几先到达
抵埗都有点唔好意思,迟左成个钟
但店员仍面带笑容,指仍然有为我地预留张台
上层才有桌椅招待堂食客人,唔洗比路过的人眼望望
我地被安排一张近窗的四人座位
款式都几多,光是下午茶已经有三、四款
不过佢地的下午茶份量真系好少...
Set 4
两件都好好吃,有一件系有D脆脆在里面,超好食!
另一件系有D橙酒ge味道,但不会苦,都好吃!好似仲隐约食到橙皮 哈哈哈
。Macaron Vanilla & Passion
Vanilla比较普通,Passion有好重的热情果味!两件都外脆内软~好吃好吃
。Chocolate Gemme & Manon
比较甜,同有少少漏,朱古力味几Rich
。Almond Earl grey & Milk salty Caramel
Almond Earl grey真系劲好味!粒Almond唔稔,好脆,外面的Earl grey味够浓!
另一粒有食到salty Caramel ge味道,但冇Earl grey果粒咁突出
。Darjeeling
朋友饮,我冇试到~哈
Le Club Sandwich
green salad有点苦苦的
但个Sandwich整体系OK的,够热,馅料都算多
另外a la carte的蛋糕可能比错左我地...
我自己点的咖啡系Cafe Caramel
走的时候落到下层见返同一个十分有礼貌的店员
她仲向我地介绍Almond同D Chocolates
再来的话,一定encore macarons同Almond Earl grey!