成日想揾间正宗韩国烤肉食,韩文老师推介呢间,但可能期望愈大,失望愈大啦。完全无想像中咁好味,只系好普通、好普通的烤肉,更加莫讲呢个价钱,感觉唔值,可以有更好选择。打去订位,起初话full到9点先有位,后来有人cancel booking,所以可以8点入座。不过眼见都唔系好full,只系得六成入座。一入到去餐厅,好大烟,空气唔太流通,好焗。餐厅安排左我地坐雪柜侧边果2个位,其实好热,炉都未开,已经出哂汗,加上雪柜散发的热力,真系坐得好唔舒服。经理仲要用一只手指指住个位:「坐呢度!」其实对客人不用呼喝,这不是指令,反而用手掌示意方向会礼貌一点,始终这间韩烧店不是走低档路线,应注意一下对客人的态度。好啦,同个经理讲想调位,佢又好似好唔愿意,话到到都一样,话我地附近部冷气熄左,刚开番。我地话想坐出少少,经理话果张抬大点,可以坐6个人,但其实都系同样只系放左4张椅子,分别又何在呢?咁难得约到出黎食饭,都想坐得好d,食得舒服点。搅到我地好似再三挨佢咁,讲左劲多句唔该,先同我地换另一张抬。点知后来发现原本想坐果张抬,都系得2个人坐,唔明点解当初唔换俾我地。我明当时餐厅可能要预留之后入座突然黎6个人咁

我明当时餐厅可能要预留之后入座突然黎6个人咁,但果度真系同样得4张椅子,同埋当时入座率根本唔太高,有一半场都系空左。而家客人礼貌地提出要求,唔明点解讲足三、四次都唔俾转。

后来,转左张新抬,舒服好多,冷气吹正,对正睇电视位。经理后来走过黎,都系话其实无分别。好啰,咁个客当下的感觉,应该不能作准,系咪咁解?难道要客人认错?

转转下位,同个经理再来回要求佢转抬又唔肯,搅呢搅路,明明8点黎到,搅到成9点先有得食,起初book 8点就系想早点食⋯⋯

叫左个2人餐($388),拣左牛腩肉+五花腩+海鲜葱饼
有好多配菜,应该系红葱头,洋葱丝,同不同味粉。炉两旁的配菜都好好味,配埋甜菠萝、泡菜、蘑菇、仲有个洋葱包住鸡蛋,系几有韩国风味。
五花腩
五花腩,偏肥,味道一般,太多脂肪太多油,好似满口食紧旧膏的感觉
牛腩肉
牛腩肉,味道一般,质感普通,不算嫩滑,只是很普通的烤肉,脂肪分布不匀,不算出色

甚至有点像某某平民日本茶餐厅的下午茶牛肉饭中的牛肉,而且份量不算多,根本不值这个价钱
反而配菜比主菜更有惊喜
海鲜葱饼
海鲜葱饼系成道菜最好味的,好足料,而且配上葱,好够味
又煎得香脆可口!

韩国侍应态度较殷勤,微笑住咁帮你烤肉
韩国人果然比香港人待客之道更友善,工作时很有礼貌
很乐意为你解问题,甚至问佢背景音乐播紧首歌叫咩名,都专登停低帮我揾
好好笑,佢地会拎个类似探热器的工具,去试下个炉够器够热

$388,再加一
定价偏高,烤肉食物质素一般,甚至可算是偏下,一点也不值这个价钱
只得煎位较为合符水准
尖沙咀应该有更多更好选择
经理态度有待改善,好彩佢记得问番我地洗唔洗落单煮炒饭,会跟进也很好
优点是有不少韩国人黎食,感觉置身韩国
系韩国侍应值得一赞

食一次就够