2010-08-16
今日约左朋友行山食饭,我地搭1点半既船由中环去榕树湾,30分钟船程即2点就到达榕树湾,我地落船就即开始慢慢由榕树湾→索罟湾。行到沙滩附近见到有士多,我地4人坐低每人食左碗面又行过,全程我地行左约1小时30分左右,3点15分开始至4点45分左右毕!我地去到索罟湾就拣返一向食开既天虹,食过冇数次,今次质数比以前食既差左小小,但系整体都okay!椒盐濑尿虾濑尿虾好大只,而又多肉,最紧要系好新鲜,必食之选。豉椒蛏子虽然唔系蛏子皇,但系只只睇落去都好肥,体积虽小胜在啖啖肉已足够!辣酒煮东风螺我地真唔好彩,花螺无货,所以由东风螺代替,不过唔紧要啦,因为个汁先系主角。清蒸游水海鲜其实我系一个好钟意食鱼既人,但系呢条游水海鲜我食左一啖就放弃,唔知点解肉质味道怪怪。有一位人兄系唔食鱼既,不过都比另外2位食到得返棚骨。天虹秘制蟹秘制酱汁几特别,可以话系大胆创新,同平时出面食开既煮法唔同,值得一试,但系个人比较喜欢姜葱炒。芝士薯蓉焗元贝呢个系我必食既,因为真系好好味呀,无论芝士、薯蓉、元贝都系100分。天虹炒饭因为我地各人都饱饱地啦,每人系咁二啄左几口就放弃,几好味,但太饱吃不下,我们真浪费! 蒜蓉白菜仔N
蒜蓉白菜仔No Common,因为简简单单既炒菜一定好食,如果唔系...