2019-07-19 42 浏览
上次同完屋企人一齐嚟呢度食觉得唔错,今次就带一个朋友过嚟食,想试吓其他菜式,同埋一解想去越南嘅情怀今次嚟,见到餐厅嘅餐牌模式有少少改变,取消咗一啲多人套餐嘅供应,不过其实都几好,因为散叫可以令你食多几样野,自选性大大提高,可以拣自己想食嘅嘢,都唔错今晚嘅饮品,分别我拣咗我嘅西瓜汁,朋友就叫左椰青,本身我仲担心西瓜汁会唔会好甜,不过落单嘅时候餐厅都有细心咁样同我讲,佢哋呢一啲嘅果汁都系唔加色素及糖分落去嘅,完全系新鲜榨汁,所以我都特别放心呢杯西瓜汁确实饮落嘅时候,你会饮到佢系西瓜新鲜鲜榨嘅,味道都好唔错,真系冇叫错!第一个菜式,系呢个一共有四件嘅 芒果软壳蟹米纸卷,卖相都几吸引,因为唔只得肉,入面有大量嘅蔬菜 ; 而右旁嘅就系越南嘅鱼露汁四件嘅卖相都做得相当精致,米纸卷嘅当中包含多种配料,例如芒果,软壳蟹,萝卜及沙律菜等等,食落嘅时候,口感非常丰富每台枱面都有一大支越式鱼露比客人使用,客人可以用喺食越南粉嘅时候,甚至例如食呢个米纸卷嘅时候,都可以用嚟增强味道,米纸卷点呢个嘅时候会变得更加好食,因为本身佢冇汁系入面,所以点左呢个鱼露,食嘅时候,味道同口感都会有所提升嚟呢度,唔识越南粉,仲可

嚟呢度,唔识越南粉,仲可以有呢个选择,佢系 大虾菠萝炒饭,严格来讲佢仲系一个原只菠萝炒饭添,成个卖相都几吸引,而且有一个大盘装住,真系唔惊啲饭跌晒出嚟都冇得食

上面一共有两大只大虾,食落嘅时候,大虾经过烧香,而且非常新鲜,所以味道都唔错,冇异味,而啲炒饭入面,就蕴藏着大量嘅樱花小虾,所以食每一啖饭嘅时候,其实都会有菠萝及海鲜等等嘅配料喺入面,确实非常好味

呢个就咁睇,你可能唔知系乜,但系佢嘅份量同卖相都非常多及吸引,佢就系 椒盐软壳蟹,认真够晒香口

真系唔系讲笑,佢份量真系好多,而且上面满布炸蒜及炸葱等等嘅配料,所以食每一件软壳蟹嘅时候,口感都特别丰富,味道更香

佢并唔系细细只嘅软壳蟹,大家可以睇到呢一个蟹钳嘅部位,咬落去,肉质丰富,入面仲有少少蟹膏,呢个软壳蟹确实系高质

最后,我哋就叫咗一个蔬菜,佢系马拉盏炒椰菜花,一上枱嘅时候,见到佢嘅卖相都几有惊喜,因为佢呢度嘅椰菜花全部都系一粒粒,真系第一次见,但唔会因为咁样,佢嘅份量已变得少

马拉盏呢个酱汁完全渗透入每一粒嘅椰菜花入面,非常香味,椰菜花嘅特质就系大有口感,所以食既时候,口感同味道都非常丰富,大家都不妨试一试