2018-08-07 481 浏览
今日真系好开心可以食到呢间CP值高,又系用心经营既烧肉日本料理餐厅,真系绝对值得一试,绝对会令你觉得满意 ~不过位于世贸中心13楼既佢,呢间牛禅烧肉日本料理系同SOI 18 THAI 泰国餐厅既门口连住既,因为都系出自同一个老板架 >.< 所以大家要留意下,唔好入错餐厅喔 ~ (当然门口会有职员协助你的)落左ORDER,等紧D美食黎既时候,梗系饮返杯先啦 ! 呢度有两杯野饮,左边既系龙眼冰 ! 无错,系泰国既龙眼冰 ! 都几特别架,因为正常一间日本料理餐厅又点会有泰国既龙眼冰饮品呢 ! 不过正正就系因为旁边既泰菜原来系同属一位老板既,所以有少许泰国餐厅既餐饮都可以系日本料理呢边揾到 ~呢杯龙眼冰既重点系,餐厅会将龙眼肉煲到完全出晒味,用晒当中既精华去比客人既,所以呢杯龙眼冰系极香浓,非常真材实料,你饮一啖就知架了 !!而右边既系日本清酒,因为今晚我地叫左烧和牛既套餐,所以只要加同枱每位$100,就可以享受到餐厅呢个指定清酒放题 ! 任饮架 ! 重要呢款清酒既质素都唔差,好易入口,唔会太强烈既酒精味道,成为左今餐晚饭既重点之一 ! 一齐饮多两杯先 !正当你以为呢个系日本料

正当你以为呢个系日本料理之中,成日出现既烧鸡泡鱼干,但原来佢系七味鱼翅黎 ! 唔系讲笑,重要$78就食到,咁特别又咁少有,真系无理由唔叫黎试下 ! 味道好香口,口感好有咬口,作为小食,真系一流

明太子玉子烧  - $128 真系日本料理菜式之中,常见到的一款,因为真系好受大家欢迎,亦系传统既日本料理代表作,厚厚既玉子烧本身已经好有层次

属于日本中上等食材既明太子就包住系玉子烧入面,令味道非常特别,口感好满足

呢度除左有和牛烧肉,日式刺身当然唔少得 ! 呢盘色彩十足既就系五品刺身,大部份都要必需提前2天致电查询并预订,因为全部都系由日本直送到餐厅架 !! 真系唔讲得少,当中包括 $68 赤贝,$108 带子刺身, $118 三文鱼腩刺身 及 $432 拖罗 (4片),全部都极新鲜又厚切架 !!

呢个就更加不得了,佢系 $148 一只既赤座虾,系非一般既虾,因为体型相当大,口感十足,味道浓厚重鲜虾味,味道真系好鲜甜,完全冇得同平时已经觉得好大只既赤虾比较,就连卖相都已经更胜一筹,真系一分钱一分货 (**记得必需提前2天致电查询并预订喔 !)

当晚既主角之一,当然就系呢个极上和牛盛宴啦!! 只系睇佢摆盘同卖相都好吸引啦 !! 用黎盛放住和牛既碟,都系一只牛黎既,因为盘上既和牛就系依照住牛既部位黎放既,咁客人咪知道食紧既果块和牛系咩位既啰 ~ 好细心架都 ~

睇下D和牛几吸引 ! 一路烧,佢既肉汁同油脂就释出,香气四溢 ~ 真系每个部份既和牛都非常好味,每一滴油都有好香既和牛味道,成件牛既口感有几正就真系唔洗讲....每件和牛烧大约30秒左右,如果唔识控制火喉既话,星期一至四呢D平日时间,餐厅指都可以请店员帮忙烧一下的

有食烧过和牛既朋友就知道了,如果只系食和牛,无一D蔬菜 / 白饭一齐食既话,就比较油腻一D,难消化 ~ 所以当晚我都叫左少少蔬菜食下,例如$55 既日本南瓜 及 $33既粟米,佢地烧出黎都好好食架 ~

当然,都要试一下餐厅既熟食既,例如我本人几钟意既$58 - 免治鸡肉棒,因为食落都几有口感,烧到有点香脆既外层,连同一D日本酱油,入面软身既免治鸡肉,真系会令你觉得满足架

呢个牛油芦笋炒野菌 - $88 都系蔬菜类唔错既选择,好香既牛油味渗晒落D芦笋野菌入面,都真系唔错,绝对会令你个胃会觉得舒服一点

总结系,呢间烧肉日本料理既CP值系几高,一分钱一分货,三五知己去食都绝对适合,因为铜锣湾太多餐厅既选择了,所以都不妨试试呢间啊