讲起很多餐厅,都会有呢间餐厅我想食咗好耐呢句嘢成日挂喺口边,决定开个series,介绍下自已嘅wish list。东京试过一次想去,唔知醒攞唔切飞。第二朝想去,可惜时间关系,去咗另一间排队分店,结果擦身而过。香港开左后,成日想book都book唔到,往往开放订位时都系番紧工,好难订。可能因为热潮开始过去,终于容易订啲,唔算太难就喺网上面揿到有位。呢度系挽肉と米 。未有机会去东京,照杀住先,$138的价钱,虽然唔系话超级好食嘅惊喜,但系以即叫即做嚟讲,都值得收货。第一件食原味,第二件食酱汁加萝卜蓉,第三件加蛋,我个人觉得最出色系第二个食法,如果加蛋嘅话绝对要加多碗饭,千祈唔好嘥咗靓靓嘅蛋黄。仲有大推佢嘅MOU先生的特制麻辣粉,牧民族常用于肉食的香料,加上泡莱常用的唐辛子为基底,风味令人上瘾,同内蒙食过嘅辣粉都差唔多,真心同肉类绝配,而盐渍柠檬仲结合盐渍柠檬的酸味与青唐辛子的微辣,味道清新又少辣,送肉同饭都一流。记得有人推介佢哋嘅泡菜同埋沙律,今晚得两个人我哋净系试咗沙律冇食泡菜,虽然话系沙律,但系佢都劲多肉粒,个人觉得好胃口都可以推介吃一下。总括嚟讲,如果唔系太难喺上网订位,值得一试,而

东京试过一次想去,唔知醒攞唔切飞。

总括嚟讲,如果唔系太难喺上网订位,值得一试,而且当晚八点几,我见好多人都Walk in到,大家有兴趣经过IFC都可以碰吓运气。

挽肉と米 (中环)
中环金融街8号国际金融中心商场4楼4011号舖