餐厅: FUMI
资讯:

📍FUMI 🔍中环兰桂坊德己立街30-32号加州大厦6楼-----返工身心劳累,放假系要对自己好少少。呢间日式餐厅周末有Weekend Brunch,朋友推介话佢地嘅每日现切油甘鱼好正,搞到我心痒痒想试下。餐厅装潢行高级感日风,自助区食物摆放得井井有条,一路攞食物,可以沿路一路望住开放式厨房嘅师傅整嘢食。当中朋友大推嘅油甘鱼,12点30前会先原条展出比大家相机先食,12点30之后就会开始现场原条即切,切好就会摆放出嚟比客人自取。🐟刺身:款式唔算好多,但系每一款都质素到位。现切油甘鱼就唔使讲,咁新鲜切出嚟,鲜甜度确系很不错。三文鱼虽然唔系现切,但入口鱼脂丰腴,其实都唔输油甘鱼。另外,八爪鱼冰爽弹牙,带子贝柱肥厚,每一款都吸引到我encore多次。🍣寿司卷物:一共只有四款,但系款款出色。四款分别系A4 宫崎和牛寿喜烧卷、鳗鱼牛油果卷、FUMI素菜卷及杂锦辛香剌身太卷。全部都系少饭多馅,而且饭醋调味恰到好处,个人尤其中意质感柔嫩带微微辣香嘅杂锦辛香剌身太卷。整体嚟讲佢哋嘅寿司都做得几出色,每人一客嘅主菜order咗精选手握寿司拼盘,同样系质素上乘,火炙左口鱼边更系入口即化。🍘炸物:由于场内客
📍FUMI
🔍中环兰桂坊德己立街30-32号加州大厦6楼
-----

🐟刺身

🍣寿司卷物:

🍘炸物:
由于场内客人颇多,所以自助区嘅炸物turnover rate都颇高,因而可以保持良好热度。推介一试日式芝士年糕,甜甜咸咸,外层香脆,内层带点烟韧口感,虽然容易饱肚。但系都忍唔住食咗几粒。

🍢烧物:
牛油烧粟米香香甜甜,牛油香气浓郁;盐烧宫崎鸡翼饱满大只,咬落紧实多汁;仲有宫崎特产黑豚香肠亦不错,肉脂比例高,入口油润且肉味浓郁,系就系肥啲,不过好食都系要食😛。