2018-03-03 1637 浏览
这间面包舖位于City Super内,常常客似云来。面包柜内放着许多款唔同嘅日式面包.面包款式好多,而且卖相十分吸引。今日正想想下午茶吃什么,看着店员捧着新鲜出炉嘅面包,我立刻买了两个试试看。蓝莓丹麦酥Blueberry danish $19丹麦酥上铺满蓝莓,轻轻一咬,看见一层一层嘅酥皮,充满气孔,十分松化。丹麦酥加上juicy嘅蓝莓,还有白朱古力点缀,透出阵阵牛油味,加上富有旦香的custard, 是一份有层次的香甜感觉。绿茶红豆包Matcha red bean bun$19这红豆包有啲似墨西哥包嘅影子。面包嘅外层系绿茶味道嘅墨西哥包皮,几香甜;而面包馅系软绵绵嘅红豆蓉,味道几甜美,口感滑溜,但红豆饀的份量比较少。虽然个包几好食,而且成个包都系绿色,但系好似唔多觉有绿茶味。整体而言味道系唔错嘅,而且感觉精美唔粗糙,满有面粉香,但同连锁曰式嘅面包店如panash 、粮友唔系差得太远。加上面包真系比较细小,性价比一般,但可以一试。
面包款式好多,而且卖相十分吸引。

蓝莓丹麦酥Blueberry danish $19

丹麦酥上铺满蓝莓,轻轻一咬,

绿茶红豆包Matcha red bean bun$19

2018-03-02