2010-02-07 268 浏览
星期六喺东涌, 突然之间好想食泰国菜, 谂起东涌MTR站附近(近映湾园专车𠮶个出口)有一堆食肆专车, 𠮶度有间泰国菜馆, 于是行过去睇下。车站有好多个招牌, 其中「新华都海鲜」亦都系成日去嘅, 今次就试下「小泰皇」啦~~ 打电话去, 系泰国女人听, 不过就讲广东话, 佢话车站𠮶度就有专车坐, 果然等左一阵就有架七人车, 车头写住餐厅名。司机提我地要戴安全带, 几有安全意识。去到「小泰皇」, 冇乜客人, 可以坐出面或入面, 今日天气唔错, 咁我地就坐出面。出面系一个露天茶座, 虽然简简单单冇乜装修, 不过都几舒服, 气氛唔错。侍应系泰国人, 好有礼貌, 有笑容。我地点左:1. 公车揽霸(泰式生虾) ~~~$60 有十只, 生虾新鲜, 个汁正宗, 勾起我地喺泰国沙美岛水上餐厅嘅美食回忆~2. 绿咖哩鸡~~~~ 唔记得几钱, 大约50 -60, 呢个咖哩好有惊喜, 个汁好正, 用嚟捞饭一流~~3. 椰汁鸡汤(小) ~~~ $55 ~ 真系有椰汁同埋鸡味, 唔似有D餐厅得个辣字4. 泰式炒金边粉~~~ 都系唔记得几钱~~ 金边粉炒得几靓, 有嚼口, 味道好有曼谷街头小炒风味5. 两个椰青~~完

5. 两个椰青~~完全唔知几钱就叫左~ 椰青够冻, 又甜, 好解渴, 椰肉仲可以掏出嚟食~

我地后尾坐喺度倾左好耐计, 倾到D客走哂, 侍应开始收铺我地先埋单, 但都冇人催我地~ 仲有专车送返我地出MTR 站~~

呢一餐食左$314 ~~ (已连加一)

位置: 3/5 (喺东涌已经系远, 入到去仲要转车, 不过佢逢星期五六日都有免费专车, 都ok , 而且我住得唔远, 对我嚟讲值3/5 分~ 对住出面嘅朋友嚟讲当然冇咁高分)

环境: 3/5 (唔系豪华装修, 不过简单中又带有泰国特色, 已经合格, 干净清洁再加分)

服务: 4/5 (由司机到侍应都好有礼貌, 笑容亲切, 用泰文同我地讲「多谢」, 令我以为自己喺泰国)

食物: 5/5 (试左5款, 全部都好好食, 厨师应该系泰国人, 味道真系好正宗)
价钱: 4/5 (呢个价钱同喺泰国食差唔多~ 唔知香港仲有冇地方平过佢, 不过就实有大把地方贵过佢~ )

一定会再嚟~~~ (过两日有相再贴先~)

系㖞呢度可以带汪汪架~~

2010-02-06
  • 公车揽霸(泰式生虾)
  • 绿咖哩