2015-08-04
睇完戏,落九龙城睇下有乜好食,见到雷公子几多like,俾次机会试下门面简洁,似食小菜,环境一般,有电视睇,几糟下。店员几多,我们是第二枱,但个个都poker face, 冷冰冰,木无表情,本来我们不会对此有要求,但睇到餐牌要收加一同食物价格后,跟本是4,5星酒店中菜厅收费,当然有所期待 例汤(不收费)店员冇介绍,放低就走䦕,微温,劲咸 小食,冇讲要收费,最后收了我们$20,冇所谓但讲明客人会舒服D 蒸九孔($1只)硬过擦字胶,5送好过 蛏子皇$96x2只(冇相)太细太瘦,枉为皇 3d 肉燥芥兰$108跟蒜蓉饱-这样配不知所谓,食得5方便加满口油,应该配炸虾片,菜很老,肉可以 小炒皇$98 太咸,太油,份量ok 辣酒东风螺$128味道Ok,酒够香,但螺肉不新稣,辣酒也盖不过雪味 收费对比食材,服务,环境,餐具,装修,不值这个价格有很多进步空间:第一,收加一不是你印在餐牌就有得收,店员要提供舒适的服务,加酒水,笑容,换下碟,等等...等等,你的食物再好,招呼5好都唔会有番头客,加上你自己招牌写著(大排档)三个大字,又点收加一呢? 第二,创意是好,但不要画蛇添足,多从客人角
例汤(不收费)店员冇介绍,放低就走䦕,微温,劲咸
蒸九孔($1只)
硬过擦字胶,5送好过
蛏子皇$96x2只(冇相)太细太瘦,枉为皇
3d 肉燥芥兰$108
小炒皇$98
太咸,太油,份量ok
辣酒东风螺$128
味道Ok,酒够香,但螺肉不新稣,辣酒也盖不过雪味
收费
对比食材,服务,环境,餐具,装修,不值这个价格
有很多进步空间:
第二,创意是好,但不要画蛇添足,多从客人角度选择,3咩D,芥咩兰啫?仲咩啫,又5好笑,又5好味
第三,食材,餐牌有一些大菜如火焰桶𤐶,避风塘炒蟹等,你要系九龙城收这个价可以,但食材一定要选高级一点的,桶蚝,系啖啖肉但又cheap 又毒素高,可用法国白珍珠蚝或广岛蚝取代,这只昰其中一个例子,你买得贵,食材一定要劲同5好揾客人笨
第四,餐具,你胶椅,胶碟,胶腕,胶茶壶又收人咁贵,投资一下餐厅,令人一入黎知道5系普通小菜馆,如果街坊入到嚟见餐厅咁大牌档,打开餐牌炒碟饭要$100,好la, 食一次la, 埋单加小食$20再加1服务费要$132,咁个客系你自己你会再返黎食咩?
给你八个字,「将心比己,好自为知」