2019-12-23
很想念台湾,所以来到附近就找了一间感觉挺地道的连锁台式菜,两个人叫了四碟菜两杯饮品,大满足! 大推红烧牛肉面!因为是台菜必点,所以两个人一碗一齐食,很大碗,牛肉非常大块,而且不会太老或者太过柴,有一只手指那么大块,牛筋和肉的分布相当完美,咬起上来啖啖肉,牛筋充满骨胶原的感觉!一碗有大约四至五块,10分满足!面条相对粗身,很有口感很弹牙,汤汁也不会太咸太味精,有牛肉的鲜味,呢个价钱完全一值!另外叫左碟盐酥鸡,上面会有炸过的千层塔配搭令味道更清爽,十分有台式风味,盐酥鸡相对皮略厚身,分量都几多,最特色嘅系有六款味道可以选择,似韩式炸鸡成碟都系同一个味,好难选择,个人就最钟意芝士同埋紫菜嘅配搭,可以同朋友一齐试唔同嘅味道,唔会成碟都系同一款咁单调,对于钟意尝鲜来讲都几值得一试,鸡肉比较细,但鸡肉都嫩滑多汁,不错不错!另外叫嘅一碟系醉小三,我自己都几钟意花雕酒嘅味道同埋药材味,所以都几钟意呢三小碟,佢系有杞子,木耳,花雕酒嘅味道,好浓郁,真的非常入味,三碟里面分别有猪手、鸭舌同埋鸡,个人最钟意就系猪手,因为觉得皮好Q,好滑但又唔肥腻,平时出街都好少见呢一个味道,三款细细碟又有唔同嘅口味可以拣,
红烧牛肉面
盐酥鸡
另外叫嘅一碟系醉小三,我自己都几钟意花雕酒嘅味道同埋药材味,所以都几钟意呢三小碟,佢系有杞子,木耳,花雕酒嘅味道,好浓郁,真的非常入味,三碟里面分别有猪手、鸭舌同埋鸡,个人最钟意就系猪手,因为觉得皮好Q,好滑但又唔肥腻,平时出街都好少见呢一个味道,三款细细碟又有唔同嘅口味可以拣,都几岩我口味!
醉小三
最后怕唔够饱,就叫咗综合卤水肉燥饭,佢比起台式卤肉燥饭冇咁油腻无咁多肥膏,稍微干身啲,但系个酱汁同台式都差唔多,咸咸甜甜几开胃呀!最值得一赞系佢个小小嘅半碟酸菜,画龙点睛的酸爽,令到成件事好清新唔油腻,旁边嘅卤水竟然有劲多材料,有蛋、豆腐、鸡肾、鸡翼、鸭舌等等超级丰富!好入味,材料丰唔会寡!
综合卤水燥肉饭
最后叫的两杯饮品分别系草莓沙冰同宇治抹茶沙冰,虽然有好多台式饮品唔同口味的珍珠奶茶,但都饮清淡refreshing 的草莓同抹茶🍵个人觉得抹茶比草莓更好饮,草莓酸味好清新,沙冰口感好清爽,仲有粒粒草莓系上面,成个甜品咁丰富!抹茶更多一份清新解腻,味蕾清爽饮落好舒服😌
宇治抹茶沙冰
草莓沙冰
呢间店坐得几舒服,唔会太迫太嘈,情侣倾心事几正,食物方面都唔错,价值算平,值得一推!