2024-03-18
🔸 极上和牛 $288 每客送澳洲和牛牛丸2粒【台湾凤梨鸡】做火锅汤底,可以温补开胃,用凤梨配搭苦瓜,酸甜开胃又唔油腻。 入座先上锅底,餐厅用一个大铜锅,里面有半只鲜鸡,大白菜、苦瓜、凤梨就已经溶咗喺鸡汤里面,锅底下仲发现咗啲鱼干仔、大豆、姜片、两只蚬,可以将汤锅提鲜。主菜就系 澳洲极上和牛 肉片一大碟,都系雪花牛肉,烚8秒就熟,入口溶化,牛肉味够浓,好正😚另外可以自选无限量牛肉,我这次选咗以下几款:美国PRIME极级肩里肌有较浓郁牛肉味,脂肪无咁香偏向肉质感较多,食落口肉质都唔算柴适合唔中意食太肥嘅朋友。安格斯牛小排油脂香突出,油花分布均匀牛味同油脂香两者味道平均,唔会过肥腻咬落juicy,好好食。安格斯一口牛肉粒一碟嘅份量唔算多味道跟安格斯牛小排相近但因为系切成一粒粒,所以口感比较实,有嚼口。另外点咗几款类似鱼滑虾胶嘅肉桨:手打旗鱼浆3碟 、台湾海鲜桨3碟、澎湖花枝桨3碟、真味牛肉桨3碟,其中最正嘅系 牛肉桨,大大旧扫落热锅里涮,热辣辣伴住餐厅提供嘅特浓沙茶酱入口,十分滋味,口感似中式茶楼山竹牛肉球,但这个牛味更香,下次再嚟食一定要再点,鱼滑虾胶就一般。跟餐奉送嘅每客两粒【澳洲和牛
另外可以自选无限量牛肉,我这次选咗以下几款:
美国PRIME极级肩里肌
有较浓郁牛肉味,脂肪无咁香
偏向肉质感较多,食落口肉质都唔算柴
适合唔中意食太肥嘅朋友。
安格斯牛小排
油脂香突出,油花分布均匀
牛味同油脂香两者味道平均,唔会过肥腻
咬落juicy,好好食。
安格斯一口牛肉粒
一碟嘅份量唔算多
味道跟安格斯牛小排相近
但因为系切成一粒粒,所以口感比较实,有嚼口。
另外点咗几款类似鱼滑虾胶嘅肉桨:
跟餐奉送嘅每客两粒【澳洲和牛牛丸】,建议好物留到最后食,因为牛丸大大粒确实系好重牛味,系潮州赖尿牛丸做法,烚几耐都仲系好爽口Q弹,咬落爆汁鲜甜牛肉香四溢,可惜好 珍贵每人只有两粒。
饮料系可以自己喺【自助区】无限量任攞嘅,这家台式火锅【牛大人】特别自家制多款樽装冷泡绿茶,有白桃乌龙和大红袍等靓茶,清清地几好饮。在自助酱料区仲有餐厅新鲜煲嘅黑糖姜母茶,唔系太甜,够姜够热,我好中意饮,饮咗3杯。
埋单前可叫服务员上甜品,有4款哈根达斯雪糕杯可选,其实自助餐2小时已经食饱牛肉,如果个肚再装唔落雪糕,可以将雪糕杯带走。
味道:8/10
性价比:7/10